avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de crestere a copilului pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de crestere a copilului pentru tata

Va rog sa-mi spuneti de cand incepe concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani pentru tata, (mama a fost in somaj 6 luni in ultimele 12 luni)
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
alinu29, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:53, 2 Ianuarie 2011
1. Mama nu doreste sa intre in CCC sau nu indeplineste conditiile? Perioada de somaj indemnizat este perioada eligibila pentru a beneficia de indemnizatie de CCC.
2. Cand s-a nascut copilul?
1. mama nu indeplineste conditiile.
2. data nasterii copilului 26.12.2010
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
alinu29, utilizator
1. Deoarece copilul este nascut in 2010 se aplica OUG 148/2005:

Art. 10. - (1) Drepturile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, reprezentând indemnizaţie şi stimulent, se cuvin şi se plãtesc dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã; (literã modificatã prin art. I pct. 7 din Legea nr. 7/2007, în vigoare de la 20 ianuarie 2007)
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
2. Si Norma de aplicare a OUG 148/2005:

Art. 20. - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plãteşte dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã; (literã modificatã prin art. I pct. 11 din H.G. nr. 1682/2008, în vigoare de la 23 decembrie 2008)
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
3. Tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (nu poate naste) deci poate beneficia de indemnizatia de CCC de la data nasterii copilului daca depune actele la Primarie in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.
4. Intrebati si la Primarie deoarece unele cer ca si tatal sa astepte cele 42 de zile de la nasterea copilului, bazandu-se pe precizarea din art.20, lit.a) din Norme care a introdus (nu stiu in ce baza) acea precizare "indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul".
5. Nu inteleg de ce mama nu indeplineste conditiile deoarece daca a primit indemnizatie de somaj inseamna ca a lucrat 12 luni inainte. Daca doriti puteti sa pprecizati ce statut a avut mama in cele 12 luni premergatoare nasterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Daca mama nu are contract de munca, nu este nici in somaj, somajul ei incetand in martie 2012 si de la acea data nu mai realizeaza venituri, se mai poate cere ... (vezi toată discuția)
Somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani bioanad bioanad Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tati biutza20 biutza20 Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut ... (vezi toată discuția)