avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj si concediu crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua! Ma aflu in saptamana 33 de sarcina, termenul aproximativ pentru nastere fiind 12 septembrie 2010. Am o vechime in munca de 3 ani iar momentan sotul meu beneficaza de somaj pana la data de 14.11.2010. Prin lege am inteles ca pot beneficia d3e 126 de zile calendaristice concediu pre si postnatal iar de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani poate beneficia si sotul. Intentionam ca actele pentru concediu de crestere a copilului sa le depuna sotul, insa nu stim daca este obligatoriu ca in momentul depunerii acestor acte eu sa am deja efectuate cele 42 de zile obligatorii din cele 126 de zile. Se poate ca in acelasi timp eu sa beneficiez de concediu maternal iar el de concediu pentru cresterea copilului? Concret la data de 1.10.2010 data cand sa spunem ca el ar trebui sa depuna actele pentru concediu de crestere a copilului eu trebuie sa am efectuate obligatoriu cele 42 de zile de concediu maternal?Se pot depune actele pentru obtinerea concediului de crestere a copilului imediat dupa nasterea copilului? Daca sotul beneficiaza de concediu de crestere a copilului concediul meu maternal se suspenda?Cand se va plati concediul de crestere a copilului?
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 16:30, 22 Iulie 2010
Indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda dupa efectuarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de 42 de zile de la data nasterii copilului. Nu puteti renunta la cele 42 zile de lauzie care sunt obligatorii.

Sotul dumneavoastra poate depune dosarul pentru indemnizatie daca indeplineste conditiile stabilite prin Oug 148/2005 si anume: in ultimul an anterior datei nasterii copilului a realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal (intra si somajul).

Indemnizatia pentru cresterea copilului o veti primi in doua-trei luni de la depunerea dosarului, nu exista un termen stabilit de lege.

Mai multe informatii puteti afla din OUG nr.148/2005.
1. Sotul poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului (12 sept.). Si il sfatuiesc sa faca asta deoarece CCC pana la 2 ani suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CCC.
2. Dvs. veti beneficia de concediul de maternitate toate cele 126 de zile, chiar daca sotul intra in CCC.
3. Pentru sot, perioada de somaj intra in cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie de CCC.
Deci in momentul in care el depune actele pentru CCC, nu este obligatoriu ca eu sa am efectuate 42 de zile obligatorii de lauzie? Mentionez ca are minim 10 luni neintrerupte lucrate in ultimele 12 luni din naintea nasterii copilului . Ideea era ca eu oricum stau acasa toate cele 126 de zile acasa dar pt CCC o sa depuna el actele.
Va multumesc!
OUG 148/2005 prevede:
Art. 10.
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului bodo gabriella bodo gabriella Daca m-i s-a acordat concediu de risc de maternitate pe toata durata sarcinii, atunci concediul de maternitate ce urma sa iau la 7 luni il pot lua dupa ce de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil oana8989 oana8989 buna ziua.am nascut pe 12 iulie.in cat timp trebuie sa depun actele pentru CCC si de la ce data intru in concediu dupa depunerea actelor?multumesc (vezi toată discuția)
Tata in concediu crestere copil si beneficiar al indemnizatiei TRamona TRamona Buna ziua! Am hotarat cu sotul ca acesta sa intre in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului si sa beneficieze de indemnizatia de crestere a ... (vezi toată discuția)