avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru cresterea copilului acordata ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui

Daca mama nu are contract de munca, nu este nici in somaj, somajul ei incetand in martie 2012 si de la acea data nu mai realizeaza venituri, se mai poate cere indemnizatie pe numele tatalui? In conditiile in care mama ar sta acasa.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:18, 7 Noiembrie 2012
Daca tatal indeplineste conditiile de acordare sigur ca poate. Dar de ce nu ar cere tatal stimulentul de insertie? E mai avantajos din punctul meu de vedere.... Daca face cerere pentru indemnizatie contractul de munca va fi suspendat... nu are voie sa munceasca... asa merge la serviciu-salariul vine si totodata vine si stimulentul de 500 lei.....Ce rost are sa suspende servicul si sa stati amandoi acasa...
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
leuca_luminita, utilizator
1. Tatal poate beneficia de concediu crestere copil si de indemnizatia aferenta daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.

2. Pentru ca mama nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. - Dar pentru ca mama poate sta acasa cu copilul tatal poate opta direct pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica merge la serviciu si primeste salariu iar statul ii mai da 500 lei lunar pana va implini copiluil 2 ani.
- Stimulentul de insertie se poate primi tot de la data nasterii copilului.

4. Indiferent pentru ce varianta optati mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare.
Buna seara,
Am nascut in 12 octombrie 2012. Eu am o intrepridere individuala cu care realizez venituri si ne/am hotarat ca sotul meu sa intre in concediu de crestere a copilului. Mentionez ca eu nu am contract de munca, platesc CAS, dar nu am dorit concediu pre si post natal (nu am cerut medicului de familie) Pentru ca sotul sa beneficieze de CCC,, sunt obligata sa prezint aceste concedii, intrucat i-au fost solicitate, desi eu nu sunt salariata? De cand ar putea sotul meu sa intre in CCC?
Va multumesc!!
1. - Daca nu ati platit contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85% nu indepliniti conditiile, conform legii, pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatia aferenta.
- Si daca cereati medicului de familie certificat pentru concediu de maternitate nu vi-l platea nimeni pentru ca nu aveti dreptul.
- In aceste conditii dvs. dati o declaratie pe propria raspundere ca, avand intreprindere individuala, fara sa aveti contract individual de munca, nu platiti 0,85% pentru concedii si indemnizatii si deci nu puteti beneficia de concediu de maternitate.
- Cu aceasta declaratie se prezinta sotul la Primarie unde depune actele pentru CCC.
- In aceste conditii sotul poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

4. Daca aveti probleme in continuare cu Primaria adresati-va cu o sesizare Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Cresterea copilului bonefeliza bonefeliza Buna ziua! Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil acordat tatalui mihailccc mihailccc Buna ziua, Am o nelamurire referitor la acest concediu si anume dupa nasterea copilului in cit timp se pot depune actele pentru obtinerea concediului in ... (vezi toată discuția)