avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil acordat tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil acordat tatalui

Buna ziua,

Am o nelamurire referitor la acest concediu si anume dupa nasterea copilului in cit timp se pot depune actele pentru obtinerea concediului in cazul tatalui? Copilul are aproape o luna, initial optasem pentru insertia, dar nu am trimis inca dosarul.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
mihailccc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:12, 2 Mai 2014
1. Indiferent ca optati pentru concediu crestere copil (CCC) sau stimulentul de insertie actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care vreti sa beneficiati de acestea.

2. - Se poate beneficia de indemnizatie pentru CCC sau de stimulentul de insertie din ziua urmatoare aceleia in care se termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) al mamei dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Daca mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediul de maternitate atunci tatal poate beneficia de indemnizatia pentru CCC sau de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.
Va multumesc pentru raspuns
Manageru de RU spune ca nu pot intra mai devreme de 43 de zile in CCC, sau doar indemnizatia se acorda imediat dupa nastere in cazul meu.
Indemnizatia pentru CCC se acorda :
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului,
dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente.

Prin urmare, daca mama este in concediu de maternitate, dvs veti intra in CCC la terminarea acestuia - altfel spus, incepand cu cea de 43-a zi de la data nasterii copilului.
1. In cazul in care concediul de maternitate al mamei depaseste 42 de zile de la nastere atunci tatal poate solicita CCC dupa ce se termina concediul de maternitate.

2. Pentru un raspuns clar si sigur ar fi bine sa precizati daca mama a beneficiat de concediu de maternitate si pana cand.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie fara ccc Claus1500 Claus1500 Buna ziua, Am o intrebare legata de acel stimulent de insertie acordat pana la 2 ani; pot aplica pentru acest stimulent de 500 ron fara a incepe ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna inaintea ccc pentru tata Florin0684 Florin0684 Buna ziua, 1.Urmeazasa ma duc in concediu de crestere a copilului in calitate de tata. Mai am 7 zile de concediu de odihna neefectuate. in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)