avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil acordat tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil acordat tatalui

Buna ziua,

Am o nelamurire referitor la acest concediu si anume dupa nasterea copilului in cit timp se pot depune actele pentru obtinerea concediului in cazul tatalui? Copilul are aproape o luna, initial optasem pentru insertia, dar nu am trimis inca dosarul.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
mihailccc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:12, 2 Mai 2014
Mama nu a beneficiat de concediu pentru nu a lucrat inainte de nasterea copilului, asadar nu a avut cine sa ii acorde acest concediu si nici nu intruneste conditiile obtinerii CCC.
1. In acest caz tatal copilului poate beneficia de indemnizatie pentru CCC sau stimulent de insertie incepand cu data ansterii copilului.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

3. Managerul de RU ar face sa intrebe la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie, decat sa dea un raspuns gresit, asa cum a dat.

4. - Deoarece mama poate sta acasa cu copilul (neavand serviciu) eu v-as recomanda sa solicitati stimulentul de insertie de 500 lei lunar, de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru mnca depusa iar statul va mai da 500 lei pe luna.
- Mergeti la Primarie si solicitati actele necesare pentru stimulentul de insertie, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Managerul RU spune ca trebuia formulata o cerere cu doua saptamini inainte pentru asta. Initial am adus actele de completat pentru a obtine insertia, dar datorita unui deces in familia sotiei, am decis ca este bine totusi sa intru eu in CCC pentru a ii fi alaturi. Cei de la munca incearca sa ma convinga de acelasi lucru, banii etc, si mai ales prin cele spuse ca doar dupa 43 de zile ca este functie de conducere si altele.
1. - Chestia cu 43 de zile pentru ca este functie de conducere nu este adevarata, nu este legala.
- Parerea mea este ca angajatorul vrea sa va faca sa renuntati la CCC pentru ca are nevoie de serviciile dvs.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

3. Dvs. faceti cererea de suspendare a contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC (cu data cu care doriti) si daca raspunsul este negativ puteti sa faceti sesizare la AJPIS pentru ca angajatorul sa fie sanctionat cu amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie fara ccc Claus1500 Claus1500 Buna ziua, Am o intrebare legata de acel stimulent de insertie acordat pana la 2 ani; pot aplica pentru acest stimulent de 500 ron fara a incepe ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna inaintea ccc pentru tata Florin0684 Florin0684 Buna ziua, 1.Urmeazasa ma duc in concediu de crestere a copilului in calitate de tata. Mai am 7 zile de concediu de odihna neefectuate. in cazul in care ... (vezi toată discuția)