avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie fara CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie fara CCC

Buna ziua,

Am o intrebare legata de acel stimulent de insertie acordat pana la 2 ani;
pot aplica pentru acest stimulent de 500 ron fara a incepe procedura pentru ccc, si din ce data pot aplica pentru el?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 14 Septembrie 2013
Din Ordinul nr.1474/2011:
Situatie :

Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate,
dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
Multumesc pentru raspuns,

Concediul de maternitate se considera 42 de zile de la nasterea copilului?
Iar atunci eu pot aplica din a 43 a zi pana cand?, cat am la dispozitie, 1, 2 luni? Daca eu aplic la 50 de zile dupa nastere mi se da stimulentul retroactiv pe cele 2 luni anterioare de la nastere?

In cazul meu, mama copilului, sotia fiind nu a beneficiat nici de concediu de maternitate pentru ca nu a lucrat iar eu doresc sa aplic pentru stimulent, trebuie tot din a 43 a zi de la nastere?


1. Daca mama copilului nu a indeplinit conditiile legale pentru a beneficia de conc ediu de maternitate (sarcina si lauzie) dvs. veti primi stimulentul de insertie de la data nasterii copilului.

2. - Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
- Apoi in termen de 60 de zile lucratoare de la data nasterii copilului trebuie sa depuneti actele necesare la Primarie pentyru a primi stimulentul de la data nasterii.
- Daca intarziati peste cele 60 de zile atunci veti primi stimulentul de la data depunerii actelor.
- Eu va recomand sa depuneti actele cat mai repede pentru a primi si stimulentul mai repede.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie timp de doi ani andreeaghe andreeaghe Buna ziua! Suntem casatoriti si urmeaza sa avem un copil la finalul lui septembrie. Mama copilului nu are niciun venit din februarie 2014. Tatal este ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pentru tatal copilului OanaSimion OanaSimion Buna ziua, As dori sa stiu cateva raspunsuri in privinta acestui stimulent de insertie. Sunt studenta ( din octombrie anul acesta, primul an de studiu). Sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil /concediu de maternitate simonadum simonadum Buna ziua,trebuie sa nasc in decembrie 2012,sunt angajata din luna mai 2012;sotul meu este angajat la firma din anul 2010;ne gandim sa intre el in concediu de ... (vezi toată discuția)