avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie timp de doi ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie timp de doi ani

Buna ziua!
Suntem casatoriti si urmeaza sa avem un copil la finalul lui septembrie.
Mama copilului nu are niciun venit din februarie 2014.
Tatal este salariat in prezent si poate beneficia de concediu crestere copil , dar doreste sa primeasca stimulentul de insertie inca de la nasterea copilui pana la implinirea varstei de doi ani.
Intrebare:este posibil acest lucru si care sunt pasii de urmat in acest sens?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:29, 3 Iulie 2014
1. In cazul dvs. tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.

2. Solicitati de la Primarie lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Deoarece mama copilului nu poate beneficia de conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal copilului poate benfeicia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent pentru tatal copilului alinamartinyuk alinamartinyuk Am o situatie, un coleg i-a nascut prietena(mentionez ca nu sunt casatoriti) stau in concubinaj, copilul ii poarta numele tatalui ea nu a lucrat dar el este ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedez.....un tata doreste sa intre in CIC deoarece sotia nu are servici.....poate intra de la data nasteri ... (vezi toată discuția)
Tatal in concediu pentru cresterea copilului loreesha loreesha Buna ziua! Voi naste in luna mai a.c. si pentru k nu am fost angjata nu voi putea beneficia de indemnizatia pentru crestere copil. Intrebarea mea este dak ... (vezi toată discuția)