avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent pentru tatal copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent pentru tatal copilului

Am o situatie, un coleg i-a nascut prietena(mentionez ca nu sunt casatoriti) stau in concubinaj, copilul ii poarta numele tatalui ea nu a lucrat dar el este angajat la firma cu 4 ore din 2009 poate primi ceva stimulent dar fara sa intre in concediu de crestere copil.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 16 Martie 2012
1. Daca el este tatal copilului, inregistrat si in certificatul de nastere a acestuia, atunci poate solicita el direct stimulentul de insertie, de 500 lei lunar, de care va beneficia pana cand copilul implineste 2 ani.

2. Pentru asta isi face dosarul necesar pe care il prezinta la Primarie.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Deoarece mama nu a putut beneficia de concediu de maternitate tatal poate solicita stimulentul de insertie cu data nasterii copilului daca depune dosarul la Primarie in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie timp de doi ani andreeaghe andreeaghe Buna ziua! Suntem casatoriti si urmeaza sa avem un copil la finalul lui septembrie. Mama copilului nu are niciun venit din februarie 2014. Tatal este ... (vezi toată discuția)
Tatal in concediu pentru cresterea copilului loreesha loreesha Buna ziua! Voi naste in luna mai a.c. si pentru k nu am fost angjata nu voi putea beneficia de indemnizatia pentru crestere copil. Intrebarea mea este dak ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedez.....un tata doreste sa intre in CIC deoarece sotia nu are servici.....poate intra de la data nasteri ... (vezi toată discuția)