avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil /concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil /concediu de maternitate

Buna ziua,trebuie sa nasc in decembrie 2012,sunt angajata din luna mai 2012;sotul meu este angajat la firma din anul 2010;ne gandim sa intre el in concediu de crestere copil pana la 1 an,pt ca are ultimul an lucrat si a platit la stat toate acareturile;intrebarea mea este daca eu imi pot lua concediu de maternitate sau tot el are dreptul la concediu de paternitate?concediu de odihna dupa nastere e de 120 zile lucratoare????Statul imi ofera o alocatie odata cu aparitia micutului pe lume ?Imi puteti spune cum ar fi mai bine pt noi?Am tot citit pe forum dar nu m-am lamurit.Astept raspuns.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:38, 3 August 2012
Varianta l-a care v-ati gandit dvs e buna.Tatal poate beneficia de CCC deoarece acordarea acestei indemnizatii este conditionata de obtinerea de venituri impozabile 12 luni anterioare nasterii copilului, iar sotul are acest stagiu de cotizare.Dvs puteti beneficia de cele 126 zile de concediu pre si post natal,De obicei aceste zile se iau 63 prenatal si 63 post natal, dar in functie de starea dvs de sanatate, aceste zile se pot compensa intre ele, cu obligatia de a afectua minim 42 zile de concediu dupa nastere.
Alocatia acordata copilului este de 200 lei/luna pana acesta implineste 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap), apoi se reduce la 42 lei/luna pana la implinirea varstei majoratului.
Daca sotul optreaza pentru CCC doar de 1 an, poate beneficia de stimulent de insertie de 500 lei/luna pana cand copilul implineste varsta de 2 ani.In plus, pe acesat perioada nu poate fi concediat.:)
1. - Sotul dvs. poate benficia direct de stimulentul de insertie, fara a intra efectiv in CCC pana la 1 an.
- Va primi si salariu pentru munca depusa si va primi, de la stat, si stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Sotul poate beneficia de stimulentul de insertie dupa ce dvs. terminati concediul de maternitate, dar nu mai devreme de 43 de zile de la nasterea copilului.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Alocatia de stat pentru copii o primiti oricum, asa cum v-a spus si colega mea, mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie pentru tatal copilului OanaSimion OanaSimion Buna ziua, As dori sa stiu cateva raspunsuri in privinta acestui stimulent de insertie. Sunt studenta ( din octombrie anul acesta, primul an de studiu). Sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)