avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de odihna inaintea CCC pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de odihna inaintea CCC pentru tata

Buna ziua,
1.Urmeazasa ma duc in concediu de crestere a copilului in calitate de tata. Mai am 7 zile de concediu de odihna neefectuate. in cazul in care angajatorul nu vrea sa mi le aprobe ce trebuie sa fac? unde trebuie sa ma adresez? Vreau sa imi iau concediul ramas inainte de nastere, dupa care din cate stiu mai am dreptul la 5 zile + 10 zile dac fac dovada absolvirii cursului de puericultura.
2. Sotia mea nu beneficiaza de concediu de maternitate sau postnata. cu toate acestea angajatorul zice ca eu nu pot sa raman in CCC doar dupa 42 de zile dupa ce naste sotia. Conform legii eu stiu ca pot sa raman din prima zi dupa nastere. Cum este de fapt?
Ultima modificare: Luni, 3 Iunie 2013
Florin0684, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:40, 3 Iunie 2013
refuzul ar trebui sa fie motivat.
cic nu vi-l poate refuza.

angajatorul dvs face o confuzie cel putin haioasa: confunda concediul de maternitate ( ce se acorda doar mamelor care nasc..) cu cel de ingrijire copil......

dvs nici nu aveti cum benficia de concediul de maternitate ( cel de 42 de zile dupa nastere), acesta este un concediu medical ce se acorda tuturor mamelor dupa nastere....indiferent ce vrea angajatorul, de nascut nu aveti cum naste dvs.....:D ati fi primul barbat din istorie!

puneti-l sa vorbeasca la protectia copilului si se lamureste!
eu am pregatit ordonanta 111/2010 si si HG 52/2011 sa le arat, dar nu mi se pare normal ca tot eu sa ii informez pe ei.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

3. - Nu ati spus de ce nu beneficiaza sotia dvs. de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Daca sotia nu beneficiaza pentru ca nu are dreptul (este casnica) atunci veti putea solicita dvs. CCC incepand cu data nasterii copilului.
- Daca sotia nu beneficiaza de concediu de maternitate pentru ca nu l-a solicitat (desi avea dreptul) atunci veti beneficia dvs. de CCC cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

4. - Daca sotia este casnica dvs. puteti sa beneficiati direct (fara sa intrati in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica veti lucra si veti primi salariu iar de la stat veti mai primi inca 500 lei lunar.

Sotia este persoana fizica autorizata si nu si-a platit cotizatia de 0,85% care ii da dreptul la concedii medicale. A primit hartie de la CAS ca nu beneficiaza.
Stiu de bonusul de insertie de 500 de ron dar vreau eu sa raman pt un an de zile.
In aceasta situatie cred ca puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cresterea copilului bonefeliza bonefeliza Buna ziua! Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia mama copil George geo George geo Ce trebuie sa fac si unde trebuie sa ma duc sa o ia sotia (este la scoala) (vezi toată discuția)