avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului - tatal cand ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului - tatal cand trebuie sa depuna dosarul?

buna ziua,am si eu o intrebare, la noi va beneficia sotul de concediul de crestere a copilului de cand poate sa depuna dosarul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 29 Martie 2011
Dupa ce dvs. terminati concediul de maternitate.
katy83 a scris:

buna ziua,am si eu o intrebare, la noi va beneficia sotul de concediul de crestere a copilului de cand poate sa depuna dosarul?

dar eu sunt in 37saptamani si nu sunt in concediu pt ca nu am lucrat , lucreaza sotul si de asta am intrebat de cand se depune dosarul
Sotul nu poate cere decat sa beneficieze de concediul platit pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
Din pacate si din motive obiective:D nu poate solicita concediul de maternitate.
De asemenea, in primele 8 saptamani de dupa nasterea copilului poate solicita concediul paternal de 5 zile lucratoare(conform legii nr. 210/1999), sau de 15 zile, daca a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
Apoi, dupa 126 de zile de la nasterea copilului, poate solicita, in baza certificatului de nastere, concediul pentru cresterea copilulului pana la 2 ani.
1. OUG 111/2010 spune:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
2. Norma de aplicare a OUG 111/2010 spune:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

3. Asadar daca mama nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente, tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc Marinel@ Marinel@ In cat timp d la nașterea copilului se depun actele pentru indemnizație creștere copil...?si daca intră soțul in creștere.copil .in cat timp se depun ... (vezi toată discuția)
Indemnizație Ionela96 Ionela96 Cand pot depune dosarul pentru indemnizație? După cate zile de la naștere? (vezi toată discuția)
Termene depunere acte indemnizatie ccc tibirk tibirk Buna ziua, Bebe s-a nascut pe 5 August. Sotia a lucrat pana in data de 4 August, fara sa ia concdiu de maternitate inainte de nastere. Incepand cu data de 5 ... (vezi toată discuția)