Va rog sa-mi spuneti daca o factura ce reprezinta servicii de cazare in Romania, catre o firma din Austria care este inregistrata in scopuri de TVA ,trebuie sa o fac cu TVA sau scriu taxare inversa.Valoarea totala este de 1000 lei si este achitata in euro prin banca.
In conformitate cu prevederile art. 133 alin.(4) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al TVA, locul prestarii este considerat a fi locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier.
Potrivit punctului 14 alin. (1) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
Prin urmare, serviciile de cazare sunt impozabile la locul unde sunt situate bunurile imobile, conform echivalentului acestui articol din legislatia altor state membre.
Pentru aceste servicii societatea dvs. intocmeste factura cu TVA, insa pentru taxa inscrisa pe factura beneficiarul nu-si poate exercita dreptul de deducere. Aceasta operatiune se va raporta prin Formularul (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" aprobat prin OANAF 77/2010.
Intrucat acest serviciu nu reprezinta un serviciu intracomunitar nu se va declara prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare",
Multumesc frumos.Dar mai am o intrebare legata tot de acest aspect,si anume:
cand am facut contarea operatiunii,am facut-o cu 41102-clienti externi,valoarea facturii am trecut-o in euro la cursul zilei urmand sa fac diferenta de curs valutar la incasare,si acum vine intrebarea:in jurnalul de vanzari nu-mi apare TVA colectat,ci apare valoarea totala a facturii dar,in fisa cartea mare a contului 4427 imi apare distinct suma colectata la acesta factura,este corect asa?
Decont tva
Ana M Eliade
La randul 30 din decontul de TVA trebuie declarat soldul TVA-ului de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii ... (vezi toată discuția)