Inspectorii de munca au urmatoarele drepturi:
a) sa aiba acces liber, permanent si fara înstiintare prealabila, în sediul persoanei juridice si în orice alt loc de munca organizat de aceasta;
b) sa solicite conducerii persoanei juridice sau persoanei fizice documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetarii accidentelor de munca;
c) sa procure dovezi, sa efectueze investigatii sau examene, sa ceara prezentarea documentatiei pe care o considera necesara, sa realizeze masuratori sau sa preleveze mostre de substante utilizate în procesul de productie;
.........
k) sa ceara informatii, fie singuri, fie în prezenta martorilor, de la orice persoana si despre orice problema care constituie obiectul controlului;
Art. 29 din legea 319/2006: "(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
c) de către Inspecţia Muncii, în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;
d) de către autorităţile de sănătate publică teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, în cazul suspiciunilor de boală profesională şi a bolilor legate de profesiune.
Cum nu ne-ati spus despre ce fel de accident a fost vorba, e greu sa tragem o concluzie.
Pentru freeelis.
La multi ani cu sanatat si fericire !
Multumesc pentru raspuns !
Caut acum sa vad din ce prevederi legale este citatul.
la punctul a) este OK dar accesul pe teritoriul unei societati comerciale se face respectand dreptul de proprietate, respectand regulamentul intern, si insotit de catre un reprezentant al societatii.
In lipsa unui imputernicit al societatii accesul este interzis. Cum ar fi sa vina noaptea si sa vrea sa intre pe teritoriul unei uzine chimice si portarul sa fie obligat sa-i dea drumul ?
Nu se poate intra pe o proprietate asa ca voda prin loboda .
Sigur nu sunt obligati sa anunte in prealabil dar accesul poate fi restrictionat.
punctul b) poate sa ceara ori ce dcumente legate de domeniul lor de competenta , relatii de munca .. ssm, dar referitor la accident doar daca cerceteaza ei accidentul .
Competenta fiind a angajatorului, comisia fiind a angajatorului, de unde dreptul inspectorlui de a interoga angajati, si in lipsa reprezentantilor angajatorului ??
Nu i-mi e clar cu litera k) ? Tocmai ma refer la un caz in care in prima declaratie angajatul nu mentioneaza a fi efectuat o anumita activitate in ziua producerii incidentului, dar dupa o luna de la eveniment, care se afla in cercetare de catre angajator, inspectorul cere sa il vada pe engajat, si apare apoi o noua declaratie a angajatului in care "si- a adus aminte, cu detalii ca in ziua producerii incidentului a mai efectuat o operatie , ba mai si iese tot el vinovat de accidentul suferit " ????
In primul rand interventia intr-o cercetare efectuata de comisia angajatorului nu mi se pare OK.
Cercetarea accidentatului pe teritoriul societatii in lipsa unor martori sau membrii ai comisiei de cercetare, la fel nu mi se pare OK.
Sincer sunt convins de influentarea declaratiei angajatului cu atat mai mult cu cat noua declaratie este data impotriva propriilor interese.
Ce parere aveti ???
Pentru juristicemn.
Multumesc pentru raspuns !!
Este vorba nu de cazul particular in sine ci de respectarea , legii, a principiului neutralitatii.
In fond si la urma urmei cum au respins dosarul de 3 ori puteau sa ceara sa participe la cercetare sau sa preia cercetarea .
Calculatorul e buun !!!!
L108 / 1999 , legea de functionare a inspectiei muncii OK am gasit provenienta citatului.