avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... conditii aplicare art 16 legea 143/2000
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

conditii aplicare art 16 legea 143/2000

O cunostinta de-a mea este in arest preventiv, cercetata pentru consum si trafic de droguri de mare risc. La momentul arestului a avut un avocat din oficiu, care l-a sfatuit sa colaboreze cu procurorii DIICOT pentru a obtine o reducere a pedepsei, lucru pe care acesta l-a si facut. A declarat tot ce stia, de unde isi procura droguri, cum le vindea etc. inclusiv propria vinovatie. Dosarul inca se cerceteaza, insa, avocata ulterior angajata (nu cel din oficiu) a constatat ca procurorul DIICOT refuza sa porneasca dosarul cu acel articol 16, motivand ca informatiile pe care inculpatul le-a furnizat nu sunt suficiente (?!) desi initial toate declaratiile pe care le-a facut acesta, declararea vinovatiei, inclusiv identificarea foto pe care acesta a facut-o celorlalti suspecti a pornit de la aceste premise. Ce se mai poate face in acest caz?
Multumesc pentru ajutor!
depuneti cerere la dosar si in caz de refuz sesizati prim-procuroru. in asemenea cazuri este la latitudinea procurorului de caz sa aprecieze daca inculpatul se poate incadra in art.16 sau nu. era mai bine daca "se tirguia" cu procurorul inainte de a oferi informatiile.
Multumesc pentru raspuns. Ideea e ca el s-a "targuit" cu procurorul la momentul respectiv iar avocatul din oficiu era de fata. Acelasi lucru s-a intamplat si la declaratiile ulterioare, cand deja avea angajat un alt avocat. Procurorul a spus ca i se vor aplica prevederile art 16, insa, in urma cu cateva zile, a revenit asupra deciziei si a spus ca nu se mai incadreaza, deoarece informatiile nu ar fi suficiente (asta dupa vreo 2 luni). Am aflat insa ca pentru un alt incupat in dosar, pe care cunostinta mea l-a denuntat, procurorul a decis aplicarea prevederilor art 16.
Mai am cateva nedumeriri:
- In cererea despre care vorbiti ar trebui sa solicitam incadrarea in acest articol, tinand cont de marturiile si de colaborarea lui?
- In cazul in care marturiile lui scrise spun explicit ca exista o intelegere cu procurorul, conteza in fata instantei ca si proba?
- nu se poate "ataca" in vreun fel decizia procurorului? Tinand cont si de faptul ca exact pentru aceleasi acuzatii, in acelasi dosar, o persoana pe care el a incriminat-o intra sub incidenta art 16, cf deciziei procurorului?
Va multumesc inca o data!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
aceeasi_v, utilizator
Eu va recomand sa discutati cu avocatul ales. Nu este in interesul inculpatului sa faca actiuni sau cereri fara a se consulta cu avocatul sau. Dimpotriva, poate dauna cazului.
Faceti o cerere deocamdata cum vi s-a spus.
Nu procurorul reduce pedepsele, ci judecatorul apreciaza daca se aplica art 16.
Procurorul va faciliteaza reducerea respectiva daca mentioneaza in rechizitoriu acest fapt.
Avand in vedere cele expuse mai sus nu se sustine afirmatia dvs, avand in vedere ca nu s-a emis rechizitoriu, ca: " ca exact pentru aceleasi acuzatii, in acelasi dosar, o persoana pe care el a incriminat-o intra sub incidenta art 16, cf deciziei procurorului"
Asa ca discutati cu avocatul si lasati-l pe el sa decida pasii.
Dumneavoastra trebuie sa intelegeti ca dreptul penal si mai ales aplicarea lui nu e deloc asemanator cu dreptul administrativ, in sensul ca asigurarea unui avocat e obligatorie. De ce credeti?
Tocmai pentru faptul ca daca stiti spre exemplu infractiunea incriminata de un text de lege si cititi legea nu inseamna ca sunteti indreptatit sa organizati apararea.
Inca o data discutati cu avocatul ca altfel vorba aia:
Drumul spre iad e pavat cu bune intentii.
Decizia procurorului nu se poate ataca din cate stiu eu.
Daca nu va retine in rechizitoriu prevederile art. 16 nu veti beneficia de reducerea pedepsei.
Legea va da dreptul de a va angaja si doi avocati.Si daca credeti ca aveti dreptate cu privire la acest aspect nimic nu va impiedica sa va angajati mai multi avocati.
Mai poate exista si varianta sa platiti un avocat care sa se informeze care este problema concreta si sa analizeze totul in mod impartial.Adica sa se ocupe doar de aceasta problema si sa incerce sa se lamureasca sau sa il lamureasca pe procuror.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Articolul 19 legea 682/2002 danpopescu20016 danpopescu20016 Buna ziua, spuneti-mi va rog frumos, mai este in vigoare articolul 19 /legea 682/2002 ? \"Art. 19. Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 ... (vezi toată discuția)
Sentinta penala ROMANIAlibera ROMANIAlibera BUNA AS DORI SA STIU INTRO SENTINTA PENALA JUDECATORUL TRE SA MOTIVEZE TOATE CERERILE DEPUSE DE AVOCAT?INDIFERENT CA ADMITE SAU RESPINGE CEREREA?TRE SA ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa ContSters180487 ContSters180487 Fratele meu are sentinta definitiva de 17 ani pentru trafic de droguri de mare risc a fost fugit in Anglia 3 ani dupa care l-au prins si urmeaza sa fie ... (vezi toată discuția)