va rog sjutatima cu un raspuns
noi suntem 3 frati mama noastra dupa moartea tatalui nostru a vandut casa la o vecina da noastra acum 19 anni cu o procura scrisa de mana de mama acum ca mamam este moarta vreau sa stiu noi frati avem dreptul la casa noi nu am semnat nimic totul sa facut fara stirea noastra va rog datim un raspuns multumesc anticipat
Daca mama dumneavoastra a vandut casa, iar acum a murit, mi-e teama ca nu mai puteti face nimic. Jumatate din casa ii apartinea. Din cealalta jumatate dumneavoastra si fratii aveati o cota de 3/4 iar mama 1/4. Daca toti erati minori la vremea respectiva, iar mama a vandut, vanzarea e valabila. Daca erati majori si nu ati semnat pentru cota dumneavoastra la vanzare, atunci ea nu este tocmai valabila, numai ca nu prea exista sanse de castig in cazul in care doriti sa actionati in justitie. Si spun asta pentru ca cel care a cumparat (o vecina inteleg) se poate apara foarte usor invocand asa- numita "eroare comuna si invincibila". Iar dumneavoastra si fratii...ar fi trebuit sa va recuperati prejudiciul de la ...mama, care e decedata.
In concluzie, dupa parerea mea nu se mai poate face nimic.
va multumesc pt raspuns dar vreau sa va spun vazand ca va pricepeti ca noi toti 3 eram major deci aveam peste 18 anni dar cum tottul sa facut in lipasa noastra noi nu am stiut nimic dar vreau sa va mai intreb cum peroana care a cumparat casa de la noi cum poate face acte pe casa nu trebuie sa fie propietarul dar io stiu cu siguranza ca persoana nu are acte acolo are doar procura mamei mele scrisa de mana atata tot vreau sa va intreb se poate ca persoana care a cumparat casa dela mama poate sa faca acte pe ia?
Incerc sa inteleg din ce povestiti dumneavoastra, dar e cam greu. Dumneavoastra aveti vreun act pe casa? Sa fie trecut tata sau mama pe el.
Daca mama a scris de mana un act, e posibil sa fi fost o vanzare, nu o procura. Acum 19 ani se putea asa ceva. Acum doar la notariat se mai pot face astfel de vanzari.
Din cele relatate, se poate intelege ca la momentul vanzarii acelui imobil de catre raposata sotie supravietuitoare, care avea trei copii majori, a vandut acel imobil fara a dezbate succesiunea dupa moartea sotului impreuna cu copiii... In aceste conditii preexistente se poate deschide actiune in instanta in calitate si mostenitori si dupa defuncta mama, in contradictoriu cu acea "proprietara" care a cumparat in temeiul unui inscris sub semnatura privata(chitanta de mana in termen popular!). In alta ordine de idei, apropo de ceea ce afirma Mihaela88, nu este neeaparat ca cineva trebuie sa mearga la notar sa incheie o tranzactie in masura in care partile interesate sunt de buna credinta si pot incheia intre ele un act care sa consfinteasca acea tranzactie indeplinind minimele conditii.
Daca vor deschide actiune mai intai trebuie sa aiba un titlu, ceea ce inteleg ca nu prea au. Iar vecina daca nu este inca proprietara, atunci poate deveni datorita uzucapiunii scurte.