avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am ratat impartirea bunurilor parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am ratat impartirea bunurilor parintilor

Buna seara,
De la inceput vreau sa mentionez ca intre mine si parintii mei relatiile au fost foarte reci in ultimii 15 ani si mai mult inexistente.
Am un singur frate si am si un fiu major.
Tatal meu a murit in 2012 (intr-o casa de batrani in care l-a dus fratele meu) iar dupa moartea sa nu a fost dezbatuta succesiune (eu nu stiu sa se fi intamplat asta) iar mama care traieste, si care nu ma agreeaza, a facut acte de vanzare-cumparare fratelui meu pentru tot ceea ce ea detine. Mentionez ca fratele este o persoana f. influenta si preocupata de bunurile parintilor.
Inainte ca tata sa moara, fiul meu s-a ales si el cu un act de vanzare cumparare pe casa pe care parintii mei o detineau impreuna.
Eu am fost exclusa din toate aceste aranjamente dar nici nu mi-am manifestat interesul pentru a pune mana pe ceva. Desi sunt singura, am vrut sa ma bazez doar pe munca mea.

Din pacate, pana la varsta de 50 de ani nu am reusit sa am o casa.
De doi ani sunt plecata din tara, cu speranta ca astfel voi reusi sa am casa mea.
Incep sa realizez ca nu trebuia sa fiu pasiva in ceea ce priveste impartirea bunurilor parintilor mei, mai ales ca si eu am avut o copilarie chinuita: parintii si in special mama au economisit intens pe pielea noastra, a copiilor, pentru ca ei sa se realizeze material.
Este prea tarziu sa mai pot face ceva in ceea ce priveste impartirea bunurilor parintilor, mai ales ca nici nu cunosc exact tot ce ei au detinut si nici ceea ce a mai ramas? Cum ar trebui sa procedez?
Pana la momentul mortii tatalui,in 2012, parintii mei si-au impartit intre ei, in instanta, toate bunurile; ei au trait ca soarecele si pisica.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:42, 30 August 2016
In mod indirect si cu subtilitate, legea sanctioneaza persoanele aflate in situatia dvs.

E foarte greu sa mai puteti rezolva ceva deoarece timpul este de partea lor...
Buna seara,
Parintii erau divortati?
Daca da, la mostenirea tatalui decedat veniti dumneavoastra si fratele.
Este posibil ca fratele, daca nu a facut-o pana acum, atunci cand se va dezbate mostenirea sa solicite sa se constate ca in termenul legal nu ati fost interesata de mostenire.
Avand in vedere ca tatal a decedat in anul 2012, erati sub imperiul noului cod civil si termenul de acceptare expresa sau tacita era de un an.
Daca cei doi parinti nu erau divortati atunci nu inteleg cum au partajat bunuri prin instanta.
In aceasta situatie (nedivortati), din TOATE bunuriloe realizate de ei in timpul casatoriei si care LE MAI APARTINEAU la data decesului tatalui (deci nu si din cele vandute), mama are 5/8 si dumneavoastra si fratele aveti cate 3/16.
Exista aceiasi posibilitate de ridicarea exceptiei mai sus amintita.
Va sa vedeti ce bunuri existau la data decesului solicitati deschiderea succesiunii fie la notar fie prin instanta si specificati ce stiti dumneavoastra, case, terenuri, etc.
Inainte ca tata sa moara, fiul meu s-a ales si el cu un act de vanzare cumparare pe casa pe care parintii mei o detineau impreuna.


mama care traieste, si care nu ma agreeaza, a facut acte de vanzare-cumparare fratelui meu pentru tot ceea ce ea detine.


tocmai pt ca au partajat din timpul vietii, mama a putut vinde ce a avut.
Dvs puteti ataca actul dupa ce mama nu va mai fi.
Pt ce a vandut tata, nu mai sunteti in termen sa atacati acel act, iar mostenirea trebuia acceptat in termen de un an, chiar sa fi acceptat-o, nu pare sa fi ramas mare lucru dupa tata, dar puteti incerca. Primul drum e la notar pe raza ultimului domiciliu comun al tatalui.
Din ce ziceti, fiul dvs s-a inteles mai bine cu ei daca a primit o casa, nici cu el nu va intelegeti ca sa locuiti impreuna?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte succesiune dan66aurel dan66aurel Vreau si eu sa stiu daca este nevoie sa fac acte de mostenitor daca a decedat mama in luna Noiembrie 2012) dar tata traieste. Toate actele sunt pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune michel58 michel58 Buna ziua! In anul 2008 a decedat tata, nu a fost dezbatut succesiunea dupa decesul lui. Iar in anul 2014 a decedat si mama si inaintea decesului cu 4 ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire ca odrasla feminina din prima casatorie AlmaTanase AlmaTanase Buna ziua, Am sunat deja un avocat si am fost informata ca, fie casatorita sau nu, drepturile mele asupra apartamentului bun comun, cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)