avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte succesiune

Vreau si eu sa stiu daca este nevoie sa fac acte de mostenitor daca a decedat mama in luna Noiembrie 2012) dar tata traieste. Toate actele sunt pe numele tatalui meu (casa si teren agricol) . Mentionez ca nu am frati sau surori. Pot sa fac actele de mostenitor dupa ce decedeaza si tata ?
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 17:35, 15 Martie 2013
Daca proprietatile au fost achizitionate in timpul casatoriei, sunt bunuri comune chiar daca in acte este trecut doar tatal dvs. Ar trebui dezbatuta succesiunea dupa mama, in acest caz
Nu este absolut necesar sa faceti actele acum . Puteti face actele de mostenitor si dupa ce va muri ultimul dintre parinti . Iar la acel moment se vor dezbate ambele mosteniri deodata , eliberandu-se un singur certificat de mostenitor .

Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
Carmen Faur, Mediator
Mai exista posibilitatea ca terenul sa fie mostenit sau altcumva bun propriu dobandit de tatal dumneavoastra, iar casa sa fie ridicata (construita/edificata) in timpul casatoriei; in acest caz, o parte din casa ar fi si a mamei si s-ar imparti mostenitorilor.
Sfatul meu este sa faceti succesiunea intr-un termen de 2 ani de la decesul mamei, pentru a reduce costurile ulterioare (la mai mult de 2 ani se plateste un impozit la stat, raportat la valoarea casei).
Daca nici acest lucru nu il puteti face, macar dati la notar o declaratie de acceptare a succesiunii, in termen de 1 an de la decesul mamei. Declaratia va costa cateva zeci de lei si va va ajuta sa va conservati drepturile si daca nu o sa va mai intelegeti pe viitor cu tatal si/sau cu fratii sau surorile, daca acestia exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire maria1956 maria1956 Terenul pe care este construita casa parintilor mei este mostenit de tata iar casa este construita in timpul casatoriei cu mama.Ce mi se cuvine mie la ... (vezi toată discuția)
Mostenire patriciab patriciab Buna ziua As dori sa stiu daca este necesar sa dau vreo declaratie la notar sau sa deschid succesiune in urma decesului mamei mele. Precizez ca atat casa ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)