avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea titlului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea titlului de proprietate

Sunt doi frati mostenitori cu certificat de mostenitor din 1977. Terenul curtii este cumparat de tatal fratilor prin 1937, iar posesiunea asupra terenului nu a fost niciodata tulburata, terenul nu a intrat niciodata in circuitul agricol. Unul dintre frati face cerere pentru reconstituirea suprafetei de teren ce constituie insasi curtea imobilului, dar si pentru terenul de la camp, celalalt frate nu face cerere, pe baza intelegerii verbale ca primul nu va vinde. La adresa locului si casei mostenite locuieste primul frate care face cererea de reconstituire in nume propriu.

Comisia de fond funciar il obliga sa dea o declaratie cu privire la existenta altor mostenitori?

Secretarul comisiei cunoaste bine pe cei doi frati. Acesta emite adeverinta de reconstituire in 1991 doar fratelui care a cerut, stiindu-se ca mai exista un mostenitor. Dupa ani de zile fratele cu adeverinta, fara a anunta intentia lui celuilalt frate, obtine titlul de proprietate, ca unic proprietar, si, in acelasi an-2008 (titlul este datat 2004) vinde prin forma unui contract de uzufruct viager intreaga suprafata de teren, inclusiv cea de la camp, dupa ce in prealabil incheie cu cumparatorii un ,,contract de imprumut de consumatie", cu clauze clare inca de la inceput privind intentia din partea cumparatorilor-ce se declara tot timpul de buna credinta- de a lua casa (si terenul) in cazul neachitarii datoriei. Pe terenul curtii noul proprietar incepe constructia unui imobil.
Va fi al doilea recurs si ultimul. Pana acum instanta de fond a respins de doua ori actiunea ca nefondata, deoarece nu exista cererea facuta de al doilea mostenitor.

In conditiile date, se poate cere ca proba dosarul comisiei de fond funciar?

Se poate cere anularea titlului?

Se poate cere includerea si celui de-al doilea frate in titlu?

Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:10, 23 Decembrie 2010
Eu zic ca al doilea frate va plati cu dreptul la jumatate din bunurile mostenite increderea pe care i-a acordat-o fratelui care a obtinut TP. Legea nu obliga comisia locala sa faca nici un fel de cercetari in privinta componentei familiei celor care au cerut reconstituirea dreptului de proprietate, fiind obligata sa se pronunte doar in baza actelor prezentate de solicitanti, a cererii si a declaratiei privind alte terenuri obtinute.
Mentionez ca legea 18/1991 permitea, spre deosebire de legea 1/2000 sau legea 247/2005, ca un singur mostenitor sa faca cerere in numele tuturor, doar prin mentionarea acestora in cerere, fara a fi obligatoriu obtinerea semnaturilor tuturor (in forma initiala a legii s-au acceptat cereri in care erau mentionati si 10 mostenitori, semnate doar de cel care depunea dosarul).
Se putea solicita nulitatea relativa a TP in sensul introducerii si celuilalt frate pe TP doar in termen de 3 ani de la data emiterii acestuia; in acest moment se poate solicita doar nulitatea absoluta a TP, in conditiile art. III din legea 169/1997, iar faptul ca o persoana, desi indreptatita, nu a depus cerere in baza legii 18/1991, nu este un motiv de nulitate absoluta.
Repet, in conditiile date, nu cred ca instanta se va pronunta in favoarea celui de-al doilea frate, pasiv in ceea ce priveste solicitarea drepturilor sale in conditiile legilor fondului funciar.
Asta-i Romania: bunul simt si increderea se platesc intotdeauna si nicio fapta buna nu ramane nepedepsita!!
puteti solicita nulitatea relativa a titului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 18 constantinmurea constantinmurea Doi frati mostenesc un teren de la tatal lor. Unul din frati face cerere de reconstituire in martie 1991,conf. L18. Comisia locala elibereaza adeverinta, in ... (vezi toată discuția)
Radiere mostenitori din tp gigelas gigelas Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti. In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea ... (vezi toată discuția)
Instanta dispune radierea mostenitorilor din titlul de proprietate... gigelas gigelas Patru frati sunt mostenitorii defunctilor parinti. In 1991,doar unul dintre frati,face o cerere in baza Legii 18/1991,prin care solicita reconstituirea ... (vezi toată discuția)