avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majorare capital social

daca sunt asociat majoritar cum pot majora capitalul in conditiile in care asociatul celalalalt nu e de acord?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 23:27, 21 Martie 2008
Depinde ce prevede actul constitutiv pentru majortatea de vot in aceasta situatie. Daca nu aveti singur(a) majoritatea necesara, va puteti adresa instantei, insa in principiu nu se poate impune majorarea daca societatea nu are nevoie de capital in plus (finantare).
actul constitutiv nu prevede nimic special
majorarea se impune.........
sunt asociat majoritar cu 98% ........nu pot face imic?
Legea nu va avantajeaza in acest moment:

"Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel."

Cum spuneam, puteti sa va adresati instantei pentru a suplini lipsa acordului celuilalt asociat. Si poate pe viitor va veti gandi ca daca legea e dispozitiva, ar fi mai bine sa prevedeti in actul constitutiv reguli adaptate nevoilor dvs. Nu cred ca ati intentionat vreodata sa decideti in unanimitate.
multumesc de raspunsuri
Va mai chinui totusi un pic

nu pot aplica art 193 alin 3) pt a modifica acel art din actul constitutiv referitor la cvorum?
Dacă adunarea legal constituită nu poate lua o hotărâre valabilă din cauza neîntrunirii majorităţii cerute, adunarea convocată din nou poate decide asupra ordinii de zi, oricare ar fi numărul de asociaţi şi partea din capitalul social reprezentată de asociaţii prezenţi.

parca n-as vrea sa ajung in instanta...
Aici e o "mica" problema. Textul vorbeste de neintrunirea "majoritatii cerute", motiv pentru care doctrina considera ca acest alineat este aplicabil numai in situatia neadoptarii hotararilor din cauza neintrunirii majoritatii iar nu si in situatia imposibilitatii adoptarii horararii de modificare a actului constitutiv din cauza neintrunirii unanimitatii.

Am gasit si o hotarare a ICCJ care spune "in cazul in care, din cauza lipsei unuia din asociati, nu poate fi indeplinita cerinta votului tuturor asociatilor pentru modificarea actului constitutiv, adunarea generala, din nou convocata, va putea modifica actul constitutiv oricare ar fi numarul de asociati si partea de capital reprezentata" (ICCJ, s.com, dec 1325/26.02.2002)

ideal ar fi sa convocati adunarea generala si celalalt asociat sa nu se prezinte... Altfel nu merge!

Alte discuții în legătură

Cooptarea unui nou asociat - voturi necesare danielahanusimona danielahanusimona Buna ziua, Am o intrebare la care nu gasesc raspuns cautand in legea societatiilor comerciale, si anume: in cazul unei societati cu raspundere limitata, in ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl mihdan mihdan Buna ziua O mica neclaritate.. Daca asociatii reprezentand 80% intr-un srl doresc modificarea actului constitutiv si cel ramas cu 20% nu doreste , este ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)