avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neintelegeri AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neintelegeri AGA

Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea "se iau cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale" hotararea e valabila semnata doar de asociatul cu 70% ? Ar fi o problema faptul ca i-am comunicat convocarea unui asociat prin curierat rapid (are domiciliu in strainatate) si nu recomandata cum prevede statutul?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 08:28, 22 August 2008
Se pare ca ati reluat problema...:)
Prevederile Legii nr.31/1990 actualizata:

Art. 192. - (1) Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotararile avand ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Art. 193. - (1) Fiecare parte sociala da dreptul la un vot.
Daca majoritate absoluta inseamna majoritate care intruneste un numar de voturi egal cu minimum jumatate plus unul din totalul voturilor atat in ce priveste asociatii cat si partile lor sociale, e clar ca asociatul care detine 70% din partile sociale are majoritate absoluta.Dar legea discerne intre hotararile care se adopta cu majoritate absoluta si ce la care este necesara unanimitatea, respectiv votul tuturor asociatilor. Deci acele hotarari care au ca obiect actul constitutiv necesita spre a fi valabile, vot unanim.
Cand s-a infiintat firma, probabil mijlocul cel mai indicat de comunicare spre a avea forta probanta era recomandata. Din moment ce, intre timp mijloacele de comunicare au evoluat, nu vad de ce curieratul rapid cu semnatura de primire a asociatului in cauza, prin care dovediti luarea la cunostinta a convocarii AGA, nu ar fi valabila.
Inainte de redactarea hotararii incheiati procesul verbal al AGA in care treceti toata procedura de comunicare consemnati ca nu s-a prezentat si a-ti terminat povestea.
Comunicare se face prin orice mijloace avand dovada ca a loat la cunostinta.
asociatul mi-a confirmat prin fax ca a primit convocarea si cere actele supuse examinarii in cadrul AGA (probabil bilantul),precizeaza ca va trimite un delegat care sa le ridice...suntem obligati sa-i dam acestui delegat si nu dansului personal, copii dupa situatiile financiare?
Problema mea este ca se va prezenta dar nu va semna hotararea .Cum procedez daca refuza sa semneze hotararea de reorganizare a societatii si de aprobare a bilanturilor?
Art. 193 alin. (3) din Legea societatilor comerciale prevede : "Daca adunarea legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute, adunarea CONVOCATA DIN NOU poate decide asupra ordinii de zi, ORICARE ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti. "

Jurisprudenta:
" Deoarece societatea este alcatuita din doi asociati, care detin 70% si respectiv 30% din capitalul social, iar hotararea adunarii generale a fost adoptata cu majoritatea de 70% din capitalul social, rezulta ca hotararea a fost adoptata cu respectarea atat a prevederilor actului constitutiv cat si ale legii, potrivit carora adunarea convocata din nou poate decide asupra ordinii de zi oricare ar fi numarul de asociati si partea din capitalul social reprezentata de asociatii prezenti (CSJ, Sectia comerciala, dec. nr.3983 din 7 iunie 2002)."
Cele expuse mai sus sunt valabile numai in situatia in care nu este vorba despre o adunare generala care are pe ordinea de zi MODIFICAREA actului constitutiv.

Alte discuții în legătură

Majorare de capital avas avas Buna ziua , La un SRL cu ce fel de majoritate se poate face majorare de capital? Multumesc (vezi toată discuția)
Hot aga semnata doar de un asociat ContSters56278 ContSters56278 Asociatul care detine 70 % din SRL semneaza o hotarare AGA prin care se hotaraste incetarea activitatii firmei,hotarare pe care care asociatul minoritar nu o ... (vezi toată discuția)
Majoritate absoluta in srl - definitie? vlad_a_anca vlad_a_anca ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in ... (vezi toată discuția)