avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale neintelegeri AGA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

neintelegeri AGA

Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea "se iau cu votul majoritatii absolute a asociatilor si a partilor sociale" hotararea e valabila semnata doar de asociatul cu 70% ? Ar fi o problema faptul ca i-am comunicat convocarea unui asociat prin curierat rapid (are domiciliu in strainatate) si nu recomandata cum prevede statutul?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 08:28, 22 August 2008
AGA are loc la cererea asociatului care nu s-a interesat pana acum de firma ba a si vandut bunuri ale societatii si acum a cerut convocarea AGA cerand sa examineze situatiile financiare ale societatii la 30 iunie a.c.
Precizez ca nici AGA pentru aprobarea situatiileor financiare ale societatii pe anul trecut nu e semnata de acest asociat. As putea sa-l supun aprobarii (bilantul pe anul trecut) la punctul "diverse" din convocator?
:(.... pana la urma, in cazul expus, LA PRIMA CONVOCARE hotararea luata doar cu votul asociatului cu 70% este sau nu valabila? sau trebuie sa reconvoc AGA , daca asociatul cu 30 % nu semneaza hotararea si la a2 a convocare hot se ia cu majoritatea simpla a celor prezenti deci si doar cu votul asociatului majoritar
Decizia CSJ se refera laa 2a convocare eu sunt la prima
...mi se pare deutanta sintagma "majoritatea absoluta a asociatilor" (asa cum prevede statutul societatii) avand in vedere ca sunt 2 asociati ...totusi majoritatea absoluta nu e totuna cu unanimitatea deci mi se pare inechitabil ca asociatul cu 70% sa fie nevoitsa aiba nevoie de acordul celuilalt asociat (asta inseamna deja unanimitate daca sunt 2 asociati),si mai ales ca nu este vorba de AGA de modificare a statutului
Conform art. 192 alin.1 din Legea societatilor comerciale, adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, IN AFARA DE CAZUL CAND IN ACTUL CONSTITUTIV SE PREVEDE ALTFEL.

Deci, legea prevede pentru valabilitatea votului in AGA o dubla majoritate, atat a asociatilor cat si a partilor sociale. Este vorba de o majoritate absoluta, mai precis jumatate plus unu din numarul (total) asociatilor si jumatate plus unu (51%) din numarul partilor sociale.

Avand in vedere cele expuse de dvs. se pare ca aceasta DUBLA majoritate nu se va putea realiza la prima convocare.

In aceasta ipoteza se vor aplica dispozitiile art. 193 alin.3.

PS:
In niciun caz nu veti putea trece aprobarea situatiilor financiare la punctul "diverse" din convocator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare de capital avas avas Buna ziua , La un SRL cu ce fel de majoritate se poate face majorare de capital? Multumesc (vezi toată discuția)
Hot aga semnata doar de un asociat ContSters56278 ContSters56278 Asociatul care detine 70 % din SRL semneaza o hotarare AGA prin care se hotaraste incetarea activitatii firmei,hotarare pe care care asociatul minoritar nu o ... (vezi toată discuția)
Majoritate absoluta in srl - definitie? vlad_a_anca vlad_a_anca ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in ... (vezi toată discuția)