avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majoritate absoluta in SRL - definitie?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majoritate absoluta in SRL - definitie?

ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in cateva cazuri particulare? Singura definitie este in DEX - majoritate absoluta inseamna 50%+1 sau 51% - ambele variante sunt acceptate.
La o AGA 2 din 3 asoiati care detin 40% au afirmat ca deciziile se iau cu majoritate absoluta de75%. Le-am cerut sa probeze afirmatia si nu au putut. Acum e randul meu sa le demonstrez ca majoritate absoluta inseamna peste 50%. CUM SA FAC?
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
vlad_a_anca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex Galan , Avocat 17:12, 7 Februarie 2014
- majoritate simpla: 50%+1 din numarul celor prezenti care voteaza in AGA
- majoritate calificata: cel putin 2/3 din numarul votantilor
- majoritate absoluta: majoritatea din numarul membrilor (asociatilor)
Adunarea generala decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel (art. 192).
Fiecare parte sociala detinuta de un asociat al unei S.R.L. da dreptul la un (singur) vot cf. art. 193 din Legea 31/1990.
Majoritate absolută = număr de voturi egal cu cel puţin jumătate plus unu din total (DEX 1998) deci cel putin 50% +1 sau mai mult....
QED :)
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2008
Raluca Balascan, Avocat
Sau altfel spus, pentru ca cei doi asociati nu detin impreuna decat 40% din partile sociale, nu pot lua decizii singuri.Chiar daca sunt doi nu au suficiente voturi. Decizia o pot lua cele 60% din partile sociale, respectiv cel de-al treilea asociat care detine 60 de voturi din 100. Asa cum a precizar RalucaB exista si prevederea legala conform careie se face aceasta repartitie cf. art. 193 din Legea 31/1990 si care de obicei este precizata in actul constitutiv.
Doi din trei nu inseamna intotdeauna majoritate.
galanton luminita a scris:
Decizia o pot lua cele 60% din partile sociale, respectiv cel de-al treilea asociat care detine 60 de voturi din 100.

Nu, pentru ca nu intruneste si cealalta conditie.

Ideea e ca legea impune o dubla majoritate, de la care se poate deroga prin actul constitutiv. Majoritatea trebuie raportata la ceva: voturi si/sau persoane, cea absoluta tot timpul raportandu-se la maximul disponibil (100%) iar nu numai la voturile persoanelor prezente. Inafara de asta, majoritatea (fie simpla fie absoluta) inseamna 50% + 1, difera numai baza de calcul.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)
Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)
Procentajul asociatilor jaga92 jaga92 Daca intr-un SRL cu 2 asociati, unul detine 55% iar celalat 45%, inseamna ca cel cu 55% ia toate deciziile ? sau procentul nu infulenteaza rolul decizional ? (vezi toată discuția)