avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majoritate absoluta in SRL - definitie?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majoritate absoluta in SRL - definitie?

ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in cateva cazuri particulare? Singura definitie este in DEX - majoritate absoluta inseamna 50%+1 sau 51% - ambele variante sunt acceptate.
La o AGA 2 din 3 asoiati care detin 40% au afirmat ca deciziile se iau cu majoritate absoluta de75%. Le-am cerut sa probeze afirmatia si nu au putut. Acum e randul meu sa le demonstrez ca majoritate absoluta inseamna peste 50%. CUM SA FAC?
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
vlad_a_anca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex Galan , Avocat 17:12, 7 Februarie 2014
Art. 192 alin.1 LSC - AGA decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, in afara de cazul cand in actul constitutiv se prevede altfel.

In cazul SRL, legea prevede pentru valabilitatea votului in AGA o dubla majoritate, atat a asociatilor cat si a partilor sociale.
Asadar, AGA, la prima convocare, va adopta hotarari prin votul care exprima cumulativ:
- atat jumatate plus unu din numarul asociatilor;
- cat si jumatate plus unu (51%) din numarul partilor sociale.
In aceasta ipoteza :
- prin „asociati” intelegem toti asociatii care sunt enumerati in actul constitutiv al societatii;
- prin „parti sociale” intelegem totalitatea partilor sociale in care este divizat capitalul social al societatii (100% din capital).



Art. 192 alin.3 LSC - Daca AGA legal constituita nu poate lua o hotarare valabila din cauza neintrunirii majoritatii cerute de lege, se va convoca o noua adunare a asociatilor. De acesta data AGA va decide asupra ordinii de zi oricare ar fi numarul de asociati si partea din capital reprezentata de asociatii prezenti

Deci, la a doua convocare adoptarea hotararii se va face cu o majoritate simpla - majoritate raportata la numarul de parti sociale pe care asociatii prezenti le reprezinta si nu prin raportare la numarul asociatilor.


vlad_a_anca a scris:
Va multumesc tuturor pntru raspunsuri dar totusi probabil ca nu m-am exprimat suficient de clar. Vad ca toata lumea ia de drept, ca pe o axioma afirmatia ca majoritate absoluta inseamna peste 50%. Dar cumpot demonstra acest lucru? Asta e marea mea dilema.

Sincer n-am inteles unde e problema... Majoritate inseamna ca trebuie intrunit un numar de voturi hotarator, ceea ce inseamna 50%+1. Asta e sensul majoritatii, nu inteleg ce alte explicatii trebuie. Daca e majoritate relativa, se raporteaza la votantii prezenti, daca e absoluta, se raporteaza la toti cei cu drept de vot.

Cand legea 31 spune ca "AGA decide prin votul reprezentand majoritatea absoluta a asociatilor", inseamna 50%+1 din toti asociatii.
Si eu sunt interesat de subiect si din cate inteleg din interpretarea legii este cam asa:

1. La prima convocare a AGA, este nevoie de majoritate atat ca prezenta fizica a asociatilor, cat si ca parti sociale.
2. La a doua convocare inteleg ca cel cu cele mai multe parti sociale, are intotdeauna dreptate ?

Se da cazul particular, in care sunt doi asociati, unul cu 58%, altul cu 42%. (s-a ajuns la aceste procente prin vanzarea partilor sociale de catre cel de-al treilea actionar)

Cum se trateaza majoritatea absoluta in caz de divergente, daca nu este altfel mentionat in actul constitutiv ?
La a doua adunare va prevala vointa asociatului cu 58% daca e prezent doar el sau sunt prezenti amandoi sau va prevala vointa celui cu 48% daca e prezent numai el.
Trebuie respectate insa regulile de convocare, respectiv prin scrisoare reconadata, cu cel putin 10 zile inainte, de catre administrator sau asociatul cu cel putin 1/4 din capitalul social.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)
Majorare capital cornica cornica Buna ziua. Sunt asociat intr-un SRL 50/50 si am fost convocat la AGA de administratorul firmei care este si asociat, unde pe ordinea de zi este majorarea ... (vezi toată discuția)
Procentajul asociatilor jaga92 jaga92 Daca intr-un SRL cu 2 asociati, unul detine 55% iar celalat 45%, inseamna ca cel cu 55% ia toate deciziile ? sau procentul nu infulenteaza rolul decizional ? (vezi toată discuția)