Am 2 credite ipotecare la aceeasi banca. Sunt 2 contracte diferite cu sume diferite de rambursat. Initial fiecare contract a avut un numar de cont separat in care viram rata la banca. Ulterior, banca a unificat cele 2 conturi intr-un singur cont curent, actiune care s-a facut fara ca eu sa am cunostinta despre acest aspect.
Criza economica a facut sa am restante la plata creditelor si acum ori de cate ori platesc la banca , banii nu se repartizeaza pe fiecare contract ci doar pe contractul cu suma cea mai mare de rambursat sub pretextul ca asa e softul calculatorului. Cu alte cuvinte , se urmareste doar ca unul din contracte sa ajunga cu plata la zi, astfel incat al 2-lea contract ajunge cu intarzieri la plata de peste 90 zile si risc sa pierd apartamentul.
Intrucat nu am posibilitate sa mai platesc ratele ptr ambele apartamente in viitorul apropiat, am decis sa salvez apartamentul cu rata mai mica, acceptand ca primul sa fie esecutat silit.
Banca spune ca nu e posibil si chiar daca platesc ratele ptr al 2-lea , ele se opereaza in contul primului apartament(credit) si vor fi executate silit ambele case.
INTREBARE
Ce trebuie sa fac ptr a salva unul din cele 2 apartamente?
Buna ziua !
Incercati o refinantare pt unul din apartamente ( pe care doriti sa-l pastrati) la alta banca ... trebuie sa cunoasteti insa faptul ca in masura in care se va trece la executarea silita veti raspunde cu toate bunurile proprietate si veniturile dvs. , deci inclusiv cu celalalt apartament ( in masura in care valoarea apartamentului pt care nu mai doriti/puteti sa achitati ratele este mai mica decat sumele datorate unitatii bancare) .
Nu mi se pare in regula faptul ca s-a procedat la introducerea unui singur cont bancar fara acordul dvs. ...
regret sa va spun dar nu este vorba despre un abuz, deoarece la orice banca in cazul in care un client are 2 sau mai multe credite, opereaza clauza de cross default, care inseamna ca daca un credit este declarat scadent, sau intra in executare , si celalalt credit poate fi declarat scadent.sfatul meu ar fi sa cereti o reesalonare motivand prin faptul ca intampinati dificultati financiare, sau sa faceti o refinantare pe perioada maxima posibila, ar trenbui sa mai tineti cont de un aspect , banca daca executa unul dintre imobile nu urmareste decat sa isi recupereze prejudiciul, deci creditul neplatit si ch de judecata plus onorariu executor, dar este posibil ca valoarea imobilului sa nu mai acopere creditul si sa fie necesar sa se execute si alte bunuri pe care le aveti in patrimoniu. iar in ceea ce priveste problema contului curent, cazul dvs nu este singular , au fost banci care si-au schimbat total sistemul informatic, si implicit si numarul de cont curent sau secventele de cont s-au modificat, dar clientii nu au fost instiintati