avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Somatii de la o societate de recuperari creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Somatii de la o societate de recuperari creante

Buna ziua,vreau sa incep spunandu-va ca am 13 ani.Parintii/buncii mei nu se pricep cu Internatul si in general cu ce tine de It.Le-am promis unor rude,ca-i voi ajuta..sper sa reusesc.
Acum 5 ani au facut un credit la acea banca de"camatari cu acte in regula" cum am vazut ca sunt supranumiti in valoare de 1800 lei.In toti cei 5 ani,am fost corect si am platit cei 60 lei(care am aflat acum,la sfarsit) ca sunt defapt minimul,si nu rata scrisa pe contract.Am platit cele 62 de rate(am la toate chitante) am platit si cate 100,150 crezand ca se va mai micsora.Acum,dupa 5 ani saracii batranii (65 ani) se trezesc cu telefoane si amenintari de la cei de la Efg spunandu-le ca trimit Executori si nu mai stiu ce.Intr-o zi au fost sunati de 10 ori si de fiecare data le-a fost spusa o suma de plata(desi au terminat termenul de 5 ani).In fine,ltima suma a fost 3000 lei #-o .Dupa ce au platit 3700 lei,mai mult de 100% dobanda,acum le vin de plata acei 3000 de nu pot sa-mi dau seama unde.Tot citind,am pus cap-la-cap cateva pareri,ai am trimis un e-mail fara sa-mi dau datele,doar rugandu-i si si explicandu-le sa-mi zica si mie de unde s-a ajuns la asa o suma in caz ca toate facturile primite au fost achitate.Eu am auzit ca'i pot acuza de un lucru:in contract scrie ca extrasele se trimit prin scrisori recomandate,iar ei primesc doar un simplu plic.:O#-o ceea ce mi s'a parut iar absurd.Am vazut ca sunt mii,chiar zeci de mii de persoane in aceeasi situatie,am citit fiecare comentariu(am stat 3-4 ore) si nu am inteles nimic.Daca se poate va rog,cineva sa-mi explice exact cum se poate rezolva,daca trebuie avocat,daca trebuie sa'i dau in judecate,daca exista riscul sa-mi trimite exacutori de aia...va rog sa treceti cu vederea faptul ca am 13 ani,dar vreau sa invat de mic si sa;i ajut pe ei mei.Va multumesc mult!Vreau sa mai mentionez ca nu am semnat si nu am primit nici un fel de contract,doar o chestie de la Alte* (magazinul de la care au achizitionat produsele) Scuzati ca am tot folosit pers 1.
Cel mai recent răspuns: p_emanuel , utilizator 17:33, 13 Ianuarie 2011
Daca 60 lei era suma minima, inseamna ca sa platit numai dobanda, cat era suma normal de plata?
Momentan va aflati in situatia de a fi in continuare debitori,in scrisoarea , care se primea lunar se consemneaza si soldul datorat,verificati toate scrisorile-extrasele de cont si o sa aflati soldul real pe care il datorati in continuare.
trebuie sa platiti.
trebuie sa le cereti sa va lamureasca , cat aveati de plata rata, cat aveti dobanda si cat penalitati.
ar trebui sa depuneti si o sesizare la protectia consumatorului, mai ales daca spuneti ca nu ati avut vreun contract, un grafic de rambursare
Banuiesc faptul ca acel credit a fost pentru "achizitionare bunuri de consum"si posibil sa existe pe undeva o neintelegere...atat cu privire la cuantumul ratei cat si la debitul restant.

Varianta 1-nu exista contract de credit.
Nu prea pot eu sa cred ca bunicii dvs. nu au semnat nici un contract de credit, insa...daca nu exista contract de credit bancar/nebancar , nu exista titlu executoriu, in consecinta, fara o prealabila actiune in justitie, prin care bunicii sa fie obligati la plata debitului, nu vor putea fi executati silit...

Varianta 2-exista contract de credit .
In ceea ce priveste cesiunea de creanta (diferenta de 3000 lei), presupunand ca ar exista un titlu executoriu (contract de credit-in cazul dvs.),@godot spunea intr-un topic asemanator, referitor la aceste cesiuni de creante :"Si cel mai important, fara notificarea cesiunii de creanta stati linistit. Nu va este opozabil.
Deci adios. Nici nu mai vorbiti cu ei pana nu primiti notificarea cesiunii de creanta.
Cine sunteti dvs? In baza caror documente ati devenit creditorul meu? Nu stiu, nu am primit notificarea ... Pot sa cred ca dvs glumiti".

Presupunand ca va incepe executarea silita (este doar o ipoteza) bunicii dvs. ar trebui sa formuleze contestatie la executare.



Am si eu un credit pe 5 ani de la institutia financiara nebancara de care vorbesti, asa ca pot sa-ti dau cateva lamuriri. Eu am o rata lunara de 73 ron pentru un credit de 2500 ron, care ajunge cu dobanda cu tot la 4400 ron.
Daca bunicii tai au platit lunar suma notata la "Sold final" si au respectat "Data scadenta de plata", atunci inseamna ca au fost tot timpul cu ratele la zi.
Daca au platit doar suma notata la rubrica "Minim de plata", atunci inseamna ca au achitat doar cheltuielile minime lunare cu administrarea contului si nu au achitat nimic din datorie.
Daca au depasit cu mai mult de 5 zile "Data scadenta de plata", atunci au fost penalizati cu suma de 45 ron.
Nici eu nu am inteles foarte bine sensul rubricilor din extrasul de cont, astfel ca am fost de mai multe ori la sediul lor pentru a cere explicatii direct de la functionarii lor.
Sfatul meu este ca bunicii tai sa se duca cu toate hartiile pe care le au referitoare la credit la sediul central al acestui IFN - adresa si numarul lor de telefon lor sunt trecute pe extrasul de cont. Daca nu sunt din Bucuresti sa incerce sa ia legatura cu ei prin telefon, e-mail sau scrisoare pentru a lamuri situatia, deoarece poate fi doar o neintelegere.

Alte discuții în legătură

Datorie sc nebancara theogrigore theogrigore Buna ziua, am si eu o problema mare cu cei de la sc nebancara. In 2006 am facut o rata cu buletinul pentru produse in valoare de 2200 de ron. in primele 7 ... (vezi toată discuția)
Card credit-datorie ce n-o recunosc mirela01 mirela01 Buna ziua.Ma numesc P. CONSTANTIN din BOTOSANI si vreau sa va aduc al cunostinta urmatoarele: In 2005 am facut un credit cu buletinul la magazin pentru ... (vezi toată discuția)
In legatura cu rambursarea sumelor pe cardul de credit singerpine singerpine Buna seara, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Recunosc ca sunt paralela cu termenii bancari...Mama mea a primit un card la achizitionarea ... (vezi toată discuția)