Custodia inseamna paza, pastrare, conservare ... a unui OBIECT.
In masura in care parintii vor incepe sa se raportateze la copilul lor ca la o FIINTA vor intelege de ce legea romana INCREDINTEAZA (= a da pe cineva in grija cuiva, avand incredere deplina) copilul unuia dintre parinti, care va exercita drepturile si indatoririle parintesti cu privire la persoana copilului, in timp ce celalalt parinte va pastra dreptul de a avea legaturi personale cu copilul si de a VEGHEA la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala a copilului (adica ceea ce numim simplist drept de vizita).
Modalitatile in care se vor realiza acestea tin de inteligenta/inteligenta emotionala a parintilor si nu de... litera legii.
Daca sunteti doi parinti adevarati care au ajuns la concluzia de "custodie comuna" atunci trebuie sa fi ajuns in punctul in care ati inteles ca de fapt nu conteaza continutul hotararii judecatoresti de incredintare si nici cea a "dreptului de vizita"... si ca viata copilului dvs. nu va fi doar un ... cosmar pus pe hartie.
Aveti dreptate in ceea ce spuneti dar eu vreau sa stiu daca legal se poate da custodie comuna pentru ca din pacate viata iti ofera surprize neplacute iar unii oameni pot lua decizii cara sa afecteze buna crestere a unui copil , daca legea le da acest drept.
Putem scrie pe romaneste? Nu ma refer neaparat la ultima parte a mesajului...
:-/
Nu, in Romania se poate insa sa va intelegeti amiabil, nu e capat de lume sa stabiliti de comun acord asa ceva. Cum spunea colega, nu exista custodie comuna.
In instanta daca ajungeti, chiar cu un plan bun si detaliat care sa arate cum veti avea grija amandoi de copil, ma indoiesc de faptul ca instanta nu va incredinta copilul unuia dintre voi. Ca asa e legea si instanta e obligata sa se pronunte. Si la pensie si la tot.
Asa dupa cum ati aflat deja,in Romania nu exista incredintarea copilului ambilor parinti,fapt care duce la solutia logica de-a fi incredintat numai unui parinte.Din pacate,experienta si viata ne demonstreaza ca,parintele care a obtinut copilul sau copiii in incredintare,aproape in toate cazurile,va incerca sa-i foloseasca ca "arma",sau "obiect" de negociere,de manipulare si uneori chiar de santaj, impotriva celuilalt parinte.(in general este specific situatiilor in care femeia a primit in intretinere copiii)
In orice situatie,calea amiabila,de buna intelegere,de comunicare deschisa si sincera este cea mai buna solutie.
In acest caz nu aveti nevoie de avocat,nici de instante,nici de mediatori si nici de intermediari,DACA veti trata lucrurile civilizat si ca niste adulti,nu ca niste copii.Copiii se gandesc in general NUMAI la ei,adultii se gandesc SI LA altii.
Lucrurile de aceasta factura se trateaza in mod deschis,sincer si neegoist,facand abstractie de propria persoana si gandindu-va numai si numai la binele copilului.
Dumnezeu sa va ajute si sa va dea intelepciune !
In Romania nu se poate obtine o hotarare judecatoreasca in sensul dorit.Legea romana nu reglementeaza aceasta solutie juridica.
Insa, in fapt, parintii pot sa procedeze in modul in care doresc ei prin buna intelegere si in masura in care le permite timpul.
Nu este ilegal a se proceda in acest mod si daca copilul este fericit...
Daca este bine sau rau a se proceda in acest fel este greu de spus intrucat fiecare stat vede in felul lui aceasta problema.
Discriminare sot
truevio
Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)