avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... discriminare sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

discriminare sot

Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se face intotdeauna ca indiferent ce conditii extra, super, ultra supercalifragilisticexialedoulces ofera sotul pentru cresterea si educarea minorului , copilul aterizeaza la mama, chiar daca aceasta nu ofera mai nimic. Chiar am avut o motivarea fantasmagorica a unui judecator care intemeiaza masura incredintarii minorului catre mama pe o asa numita situatie-regula, conform careia relatia afectiva copil -mama este mai puternica decat cea copil-tata si ca atare se vaface abstractie de situatia economica superioara a tatalui, de conditiile superioare de locuit si educatie oferite de tata, de atasamentul tatalui fata de copil si reciproc si...... se incredinteaza copilul mamei-fara locuinta, fara venituri si de o conditie mai mult decat dubioasa.
Din cate stiu eu principiul calauzitor in asemenea cauze este unul singur- interesul superior al minorului. Am inceput sa iau frica divorturilor de asemenea gen. Exista sau nu discriminare in genul acesta de litigii?????
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:55, 29 Aprilie 2008
Da, nici eu nu inteleg atitudinea asta, mai ales ca sunt multi tati care se ocupa mai mult decat mamele de copii. daca tatii pot sa-si ia concediu paternal, de ce nu li s-ar incredinta minorul? Hai ,sa zicem, in situatia exceptionala in care mama alapteaza, nu se pune problema din start ca minorul sa fie incredintat tatalui, insa vad si eu in jurul blocului cum isi plimba tatii copiii si se ocupa de ei si sunt mame pe care nici nu le cunosc, pentru ca nu le-am vazut cu copiii.
De mine, personal, s-a ocupat mai mult taica-meu decat maica-mea, pentru ca fiind profesor avea mai mult timp liber. Maica-mea lucra de la 7 dimineata pana la 4 dupa-masa si cand avea inchidere de luna venea seara acasa... Ne facea mancare, ne spala, facea curatenie, insa noi, ca copii il percepeam mai apropiat pe tatal meu pentru ca el ne ducea dimineata la camin, apoi la scoala, ne trezea, ne imbraca, ne hranea. Tot el ne "recupera" de acolo cand se termina programul. Apoi se juca cu noi, ne citea povesti, ne invata tot felul de chestii, astfel ca l-am perceput atunci ca pe o prezenta mai puternica si eram mai atasati de el decat de maica-mea, care, ca orice mama isi doreste copiii cat mai bine educati si este ceva mai exigenta... Insa abia cand am ajuns si eu mama am inceput sa apreciez ce facea ea atunci pentru noi.
Eu ma bucur ca am trait intr-o familie cat de cat normala si nu am fost nevoita sa trec printr-un divort, sau despartirea parintilor, pentru ca ar fi fost groaznic. Nu as fi stiut pe cine sa aleg. Fiecare parinte are rolul lui in cresterea si educarea copilului.
Imi place cum e la americani custodia comuna a copiilor. Ar fi bine sa fie ceva de genul asta si la noi.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2008
avTodincaVeronica, utilizator
Cred ca singura explicatie este de ordin psihologic.
Problema este ca trebuie dovedit ca atasamentul minorului este mai puternic fata de tata, altfel castiga mama.Este o regula universal valabila.
In plus, daca nu te bazezi pe un probatoriu deosebit de puternic, ceea ce este foarte greu adesea, nu vad pe ce considerente ar castiga tatal.
In functie de varsta minorului, sansele tatalui cresc, mai ales daca mama nu s-a ocupat de crestere, educare si ingrijire in mod corespunzator.Daca mama consuma bauturi alcolice si tatal nu consuma tatal poate avea sanse.
Oricum, ideea este ca este f greu cu incredintarea minorului catre tata, dar nu imposibil si depinde de circumstantele concrete ale cauzei.
In concluzie, pentru a obtine castig de cauza tatal trebuie administrat un probatoriu ,,fara mila'' si daca acest lucru este in interesul suprem al minorului si ai adevarul la baza, nu vad de ce s-ar proceda altfel.

avocat Claudiu Lascoschi
E o prezumtie relativa care trebuie rasturnata?:P
Nu este chiar o prezumtie absoluta sau relativa, dar... ideea cam aceasta ar fi.Este cumva si normal sa fie asa. Totusi, drepturile parintiilor sunt egale, conform legii si atasamentul minorului in conditiile in care acesta poate fi dovedit prin administrarea de probe va decide soarta procesului.
De principiu, este de notorietate faptul ca minorii sau minorele sunt mai atasati fata de mame decat fata de tati si de aceea tatii au mari dificultati in a obtine ei incredintarea copiilor minori.
Tatii buni platesc tributul pentru tatii rai, care nu sunt interesati de soarta copiilor care le poarta numele.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Custodie tata amne amne Buna revin cu o lamurire. Nevasta mea a semnat aceea foaie prin care imi incredinta un copil pentru ca ea a comis o ilegalitate : a luat unul dintre copii de ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Urgent! incredintare minor de catre bunica corinuta corinuta Ce posibilitati legale are o bunica care si/a crescut nepotul de la varsta de 1 an, acum are 9 ani, sa obtina incredintarea copilului. Mama lui nu s/a ocupat ... (vezi toată discuția)