Soacra mea detine 2500mp de teren in gospodaria mostenita de la parintii ei decedati. Cumnata-mea a construit o casa pe o jumatate teren ca un upgrade al unor foste magazii. Practic a demolat magaziile si a construit casa. Noi am construit o casa la rosu pe cealalata jumatate de teren pe fosta casa batraneasca pe care am demolat-o. Totul fara autorizatie (o practica curenta in localitate). Asadar toate asset-urile din curte apartin soacra-mii magaziile s-au transformat intr-o casa iar fosta casa de chirpici este acum o mare casa la rosu.
Am solicitat ca terenul pe care se gaseste casa mea la rosu sa fie transmis catre sotia mea sau catre amandoi (macar o parte cca 300mp) astfel incat sa am siguranta ca soacra mea nu imi va face necazuri in viitor. Soacra mea evita sa faca acte de proprietate sustinanad ca ne va da mostenire si ca vom fi proprietari in viitor.
Sotia mea nu doreste sa intre in conflict cu mama ei si evita si ea. Eu evit sa bag 100k ca sa continui lucrarile in vara pana nu am acte de proprietate asa ca este un mexican standoff.
Asadar cum ma pot apara eu ca contribuitor major al familiei mele de:
- o atitudine ostila in viitor a soacra-mii?
- o eventuala pretentie aiurea a cumnata-mii?
- de neluarea in considerare a acestei proprietati (casa construita ipotetic pe pamantul soacrei) intr-un eventual partaj cu sotia in viitor?
- o eventuala revendicare a socrului (care inteleg ca nu are nici un drept pe proprietate pt ca e mostenire integrala a soacramii)?
Practic avand in vedere ca bag circa 150k in aceata casa cum pot deveni proprietar macar partial pe acea casa?
Ar trebui in primul rand sa va faceti griji cu privire la soacra. Are posibilitatea sa ceara "mutarea" imobilului, cu atat mai mult cu cat este fara autorizatie. In continuare....la decesul soacrei, mostenirea revine copiilor, respectiv cumnatei si sotiei. Dupa dezbaterea mostenirii, cine va garanteaza jumatatea construita ca apartinand exclusiv sotiei? Genul asta de probleme, se solutioneaza pe cale amiabila, protectie legala, nu prea puteti beneficia atata timp cat existenta obiectului se constata a fi ilegal....
Parerea mea este ca ar trebui sa cumparati bucata aceea de teren de la soacra si sa faceti posibilul sa obtineti autorizatia de constructie pentru eventuale viitoare neplaceri.
sigur ca imi fac griji si asupra ilegalitatii constructiilor. este insa o tehnica obisnuita in acea localitate ca magaziile sa se transforma in vile iar casele de paianta in case de caramida cu obladuirea tacita a primarilor. practic poti sa faci autorizatiile ulterior.
eh ... asta incerc sa explic familiei ca vanzarea parcelei de sub casa este optiunea corecta dar vorbesc la pereti.
pe de alta parte ... soacra poate ceda dreptul de proprietate sotiei mele pentru bucata respectiva? sau cel mai cusher ramane actul de vanzare cumparare?
Ideal ar fi să o convingeţi pe soacră să facă dezmembrarea terenului şi să vă vândă suprafaţa de teren pe care e amplasată casa. Dacă nu face nimic la decesul ei moştenesc copiii ei şi soţul supravieţuitor. Dacă soacra se hotărăşte să-i dea doar soţiei terenul, prin donaţie, terenul va fi bun propriu al ei.
Dovada că acea construcţie e ridicată de dumneavoastră în timpul căsătoriei o puteţi face cu chitanţe şi facturi pe materialele folosite şi manoperă.
Multumesc pentru raspunsuri. Si daca soacra face dezmembrare si vinde catre sotia mea ... terenul vandut catre sotie devine si partea mea ca bun dobandit in urma casatoriei nu-i asa? Nu de alta ... dar tot eu as plati si pentru el ca pentru toate asseturile de pana acum.
Drept succesoral
SANTIER
Buna ziua!
AM rugamintea de a ma sprijini cu o informatie in ceea ce priveste urmatorul aspect:
Sotia mea mai are inca 2 frati (ei sunt in total 3 ... (vezi toată discuția)