avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Rasunderea civila a avocatului!
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Rasunderea civila a avocatului!

Buna,
as fi curios daca voi cunoasteti cazuri in care un avocat a trebuit sa raspunda civil pentru serviciile prestate.
Ma refer strict la rapunderea civila!
E doar o curiozitate personala...
Nu am auzit, sincer sa fiu, ca un av. sa raspunda civil pentru serviciile prestate.
In principiu este relativ simplu: activitatea prestata presupune o obligatie de diligneta, nu una de rezultat, iar in situatia in care vei proba faptul ca din culpa acestuia ai suferit un prejudiciu se presupune ca exista o asigurare profesionala, asemanatoare celei de malpraxis din care te vei infrupta in situatia "condamnarii" acteor vatamatoare intocmite de av. resp.
B-)
Avocatii au obligatia incheierii contractului de asigurare privind asigurarea de raspundere civila profesionala a avocatilor , pentru avocatii definitivi de 6.000 Euro, asa cum prevede Statutul si Legea .:thumbup:
O copie a contractului se depune in fiecare an la Barou .
Este foarte posibila. Sa luam doua exemple:

1) avocatul emite o opinie legala in baza careia clientul intreprinde o anumita masura, insa opinia e fondata pe un act abrogat.
2) avocatul nu cerceteaza conditiile in care clientul poate sau nu sa incheie un act juridic. De ex, cesiunea drepturilor derivata dintr-un contract anterior, care impune o anumita formalitate prealabila.

Nu stiu insa daca s-a si retinut culpa avocatului in vreun litigiu.
Nu e vorba de temeiul legal al raspunderii... sau posibile cazuri in care avocatul ar putea raspunde... astea le cunosc...
Pur si simplu as fi curios daca voi cunoasteti astfel de cazuri... in care un avocat a fost obligat la despagubiri pentru culpa profesionala...
Domnule, dar pot sa va intreb si eu de ce va intereseaza?

Pareti lovit de acest aspect.

Alte discuții în legătură

Despagubiri banesti pentru malpraxis dumibog dumibog Subiect: Despagubiri pentru malpraxis In cazul nefericit in care ai fost victima unui malpraxis care credeti ca este cea mai buna si mai rapida varianta ... (vezi toată discuția)
Malpraxis la chiuretaj. ce șanse am într-un proces deschis împotriva medicului? Roxana I. Roxana I. Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba ... (vezi toată discuția)
Caz medical - actionare in instanta viorel1304 viorel1304 Recent am fost operat la o clinica privata in urma careia a aparut o complicatie specifica tipului de interventie dar despre care nu am fost informat si am ... (vezi toată discuția)