avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... discriminare de varsta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

discriminare de varsta

In cadrul corespondentei purtate cu un angajator, acesta imi mentioneaza: Avand in vedere ca sunteti o persoana tanara, vom aplica o reducere de 25% fata salariul acordat pentru acest post. Mentionez ca afirmatia respectiva este explicita, face referire stricta la varsta, fara legatura cu experienta sau vechimea in domeniu (acestea exista), si nu se face vreo alta referire la acestea din urma.

Consider ca este o discriminare si doresc sa atrag atentia angajatorului asupra acestui fapt.

Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti unde se face referire la discriminarea persoanelor in munca, daca se poate si cu trimitere la articol de lege.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:03, 29 Decembrie 2010
Art. 5 din Codul muncii prevede:
"Art. 5. [egalitatea de tratament]
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe".
Codul muncii e aprobat prin Legea 53/2003.
Gasiti ceva principi similare si in constitutie.
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Multumesc pentru promptitudine, a functionat mai repede decat credeam.
Reactia a fost ca era o eroare de exprimare;) si ca va aplica salariul indiferent de varsta.
Atat ma intreb, cati mai iau astfel de tepe din partea angajatorilor, pentru ca nu stiu si nu sunt invatati de nimeni cum sa isi sustina un drept ?
vlad nicolae a scris:

Multumesc pentru promptitudine, a functionat mai repede decat credeam.
Reactia a fost ca era o eroare de exprimare;) si ca va aplica salariul indiferent de varsta.
Atat ma intreb, cati mai iau astfel de tepe din partea angajatorilor, pentru ca nu stiu si nu sunt invatati de nimeni cum sa isi sustina un drept ?

Cat timp persoanele nu vor constientiza ca in relatiile de munca cele doua parti sunt pe picior de egalitate, alege angajatorul dar alege si salariatul. Fiecare trebuie sa fie constient de valoarea muncii lui.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare Detoate Detoate Discriminarea la locul de muncă poate fi si prin programul de lucru?în condițiile în care cu același timp de contract de munca unii beneficiază de ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)
Tensiunea arteriala primara.poate fi motiv de neangajare? GABRIELA68CERASELA GABRIELA68CERASELA Sunt o persoana care face tratament pt tensiune arteriala primara ,am lucrat fara probleme timp de 17 ani in productie,am facut si ture de noapte ,dar la ... (vezi toată discuția)