avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despagubiri civile obligatia de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despagubiri civile obligatia de intretinere

ce se intampla cand debitorul unei obligatii de intretinere nu mai obtine venituri din munca, ci se afla in incapacitate de munca cu grad de invaliditate accentuat (II), iar beneficiarul a implinit 19 ani si se afla in continuarea studiilor?
si pensia de invaliditate tot venit dn munca se considera,doar ca dupa plata pensiei de intretinere trebuie sa va ramana cel putin salariul minim pe economie (500 ron).
:-/ .... :-/

Pensia de invaliditate este asimilata cu veniturile din munca si potrivit art.409 alin.1 lit.a C.proc.civ. poate fi urmărita până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii.
Pensia de intretinere se va plati pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Este vorba despre tatal meu, care in urma unui accident rutier in iunie 1989 a fost obligat la plata pensiei de intretinere pentru 4 minori. In prezent a ramas unul care a implinit 18 ani la data de 04.05.2006. Conform legii, la implinirea varstei de 18 ani era obligat sa introduca actiune in justitie in nume propriu pentru continuarea platii pensiei, intrucat acesta isi continua studiile. Acest lucru nu a fost facut, insa tatal meu a continuat plata pensiei de intretinere pana in luna octombrie inclusiv 2007, fara a avea la baza vreo hotarare judecatoreasca (vreau sa subliniez buna credinta a acestuia). A intrerupt plata pensiei intrucat in luna noiembrie a fost diagnosticat cu metastaza de gradul IV fiind operat la 01.11.2007 cu anus iliac definitiv. In urma acestei interventii chirurgicale este incadrat la gradul II de invaliditate fiind in concediu pentru incapacitate temporara de munca timp de un an dupa care, (daca va mai trai pana atunci) va fi pensionat pentru caz de boala. Acum beneficiarul pensiei a introdus actiune in justitie pentru continuarea platii pensiei, iar eu doresc sa formulez o intampinare prin care sa solicit diminuarea sau chiar sistarea platii pensiei de intretinere, pe considerentul ca potrivit art. 94 C. fam. "intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati. Instanta judecatoreasca va putea mari sa micsora obligatie de intretinere sau a hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevioa celui care o primeste.
Va rog sa ma ajutati in demersul meu, sugerandu-mi pe ce alte prevederi legale sa ma bazez. Precizez ca tatal meu a platit timp de 20 de ani in fiecare luna pensii de intretinere, neputand sa isi faca o situatie materiala cat de cat decenta, iar beneficiarul pensiei are a vila de toata frumusetea, fiind vadit faptul ca nu sta in banii dati de tatal meu. pe de alta parte, sotia supravietuitoare s-a recasatorit cu fratele defunctului ( cu cumnatul ei), la un interval de 6 luni de la decesul sotului. Nu am stiinta daca s-a stabilit filiatia intre actualul sot si copilul beneficiar al pensiei, caz in care obligatia de intretinere s-ar fi stins. oare cum pot afla acest lucru?
In speranta ca am fost destul de clara, va rog respectuor sa ma ajutati. Cu multa consideratie Georgiana Biris.
Imi cer scuze pentru greselile de scriere.
Puteti solicita instantei sa aiba in vedere la stabilirea pensiei si faptul ca tatal dvs este pensionat gardul II de invaliditate.

Cam greu .......numai la Starea civila se poate afla daca a fost stabilita filiatia fata de actualul sot al mamei a copilului beneficiar al pensiei.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Continuarea pensiei de intretinere pe motivul continuarii studiilor dupa 18 ani. aline_doux aline_doux Buna ziua. Luna trecuta am primit instiintare de la tatal meu prin intermediul careia cere sistarea pensiei de intretinere intrucat eu am implinit 18 ani. ... (vezi toată discuția)