avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara dupa 18 ani

Buna ziua! Am doua intrebari:
După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu are loc de munca(tatal)?
Este de competenta politiei sa afle locul de munca in cazul in care acesta il ascunde pentru a nu plati pensie alimentara copilului?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
cinevaoricine, utilizator
Cel mai recent răspuns: cinevaoricine , utilizator 23:30, 25 Octombrie 2012
tatal poate fi obligat la plata pensiei de intretinere dupa ce fiul a implinit 18 ani daca se afla in continuarea studiilor. Nu este de competenta politiei sa afle locul de munca al tatalului. De regula un loc de munca respectiv contractul este inregistrat Inspectoratul teritorial de Munca. La momentul in care promovati actiunea pentru plata pensiei de intretinere, veti solicita instantei sa solicite ITM -ului relatii cu privire la locul de munca al sotului ( daca nu-l cunoasteti)
daca nu a platit 4 luni pot sa fac plangere la parchet pentru abandon de familie?
Copilul major, pentru a beneficia de întretinere de la parinti sai, trebuie sa faca dovada ca se afla în continuarea studiilor, presupunându-se ca din acest motiv acesta este în incapacitate de a munci , fapt ce determina o stare de nevoie.


Daca acesta are venituri proprii care sunt îndestulatoare pentru nevoile sale, parintii nu sunt obligati la plata pensiei de întretinere.

Deci, cu atât mai mult, copilul major ce realizeaza venituri iar programul cursurilor ce le urmeaza nu îl împiedica sa munceasca, nu poate solicita pensie de întretinere de la parintii sai întrucât nu se afla în stare de nevoie datorita incapacitatii de a muncii



Sesizati instanta de judecata, in cazul in care apreciati ca fiind indeplinite conditiile sus explicitate.

Succes.



Erati in drept sa depuneti plangere ( fiul) daca avea o hotarare prin care tatal era obligat sa-i plateasca pensie si nu isi indeplinea aceasta obligatie. Am inteles din alta postare a dvs ca aveti procesul suspendat, urmand sa-l repuneti pe rol.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Obligatia de intretinere a debitorului a incetat in momentul in care minorul a devenit major. Mai departe dv ati promovat o actiune de stabilire a pensiei de intretinere pentru major dat fiind faptul ca acesta isi continua studiile, proces care a fost suspendat. In acest moment dv nu aveti o hotarare judecatoreasca de stabilire a pensiei de intretinere pentru major, deci nu aveti nici temei legal in baza caruia sa depuneti plangere pentru abandon.
Va trebui ca mai intai sa solicitati repunerea cauzei pe rol, sa asteptati solutionarea si abia dupa ce veti obtine hotararea veti putea pune problema platii pensiei.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru student care lucreaza magda_ig2212 magda_ig2212 Bună ziua.Am un copil de 19 ani împliniți anul acesta și a primit pensie alimentara pana în luna august si in luna septembrie nu a mai primit.La ... (vezi toată discuția)