avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara- procedura obtinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara- procedura obtinere

As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez???
Potrivit NCC , se poate solicita pensia de intretinere, in baza art. 389 din NCC , care stabileste dreptul la intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.



De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.


Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.


Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.


Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.



am uitat sa precizez ca baiatul meu are 18 ani si din mai de cand am primit sentinta de divort fostul sot nu a participat la cresterea copilului cu nimica ...si nici nu are de gand...Il lasasem initial sa nu plateasca ...
Copilul poate benefica de pensie de intretinere numai pana la 18 ani, dupa aceasta varsta numai daca este in derularea unor studii si numai pana la varsta de 26 de ani.
Inca este elev la liceu in anul III
Imi cer scuze nu am trimis mesajul in intregime...Sunt divortata ..am un baiat care implineste 18 ani peste cateva zile .sentinta de divort am primit-o in mai anul acesta .Bineinteles ca baiatul e la mine. Am hotarat la inceput sa nu ii cer fostului sot pensie alimentara dar acum stiu ca am gresit .Ce trebuie sa fac ca sa ii cer pensie alimentara pentru baiat .Fiul meu e inca la liceu in anul III.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major camycamelya camycamelya Buna ziua! In urma divortului dintr-e mine si sotul meu, in urma hotararii de divort sa stabilit ca ambii mei copii sa ramana in grija tatalui. Am o fata si un ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru fostul sot Ginulici Ginulici Buna ziua, O ruda a divortat si fosta sotie il da in judecata pentru a i se plati pensie de intretinere. Cei doi au copil minor pentru care barbatul plateste ... (vezi toată discuția)