avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara copil major

Buna ziua! In urma divortului dintr-e mine si sotul meu, in urma hotararii de divort sa stabilit ca ambii mei copii sa ramana in grija tatalui. Am o fata si un baiat. Pensia alimentara este platita la zi de mine. Baiatul are acum 19 ani si termina liceul in Iunie 2017. Fiica mea este inca minora (17 ani si este la liceu in clasa a X-a). Am fost decazuta din drepturi de ai mai vedea. Ambii copii nu vor sa ia legatura cu mine si sunt stresata de fosta soacra, ca daca nu platesc pensie alimentara pentru copilul cel major, care spune ea ca va urma o facultate ma da in judecata. Intrebarea mea este:
- De unde stiu eu ca fiul meu in varsta de 19 ani care termina liceul acum in iunie 2017 urmeaza o facultate atata timp cat el nu vrea sa ia legatura cu mine? De ce i-mi cere pensie alimentara fosta soacra in continuare? De unde stiu ca nu minte??? De unde pot afla daca merge la facultate din Toamna? Trebuie sa-i mai platesc pensie alimentara? Intreb asta pentru ca ambii copii nu vor sa ma vada sau sa ia legatura cu mine si fosta soacra ma ameninta cu judecata. Divortul a fost din cauza fostului sot care ma parasit si a plecat cu alta femeie cu care acum are o fetita minora. Copiii mei nu sunt in grija lui. Sunt la fosta soacra nu a vrut sa-i ingrijasca el dupa finalizarea divortului. A castigat ambii copii din cauza relatiilor pe care le-a avut insa acesta e un lucru care nu intereseaza pe nimeni. Deci ce este de facut? Ce indrumare i-mi dati???
Cel mai recent răspuns: camycamelya , utilizator 22:16, 2 Iunie 2017
Pensia de intretinere este datorata cat timp este mentinuta starea de nevoie, pana cand fica dumneavoastra implineste varsta de 26 de ani.

Exista posibilitatea sa fiti data in judecata.

Exprimati-va pozitia procesuala prin intampinare, ori la primul termen de judecata.


Instanta de judecata va lua act de pozitia procesuala exprimata de dumneavoastra.


Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii judecatoresti, ori de la data pronuntarii hotararii judecatoresti.


Poprirea asupra veniturilor salariale nu este instutita de catre instanta de judecata, din oficiu , ci poate fi instituita la cererea creditorului, prin executor judecatoresc.


Pensia de intretinere este datorata majorului, cu titlu de exceptie, pentru desavarsirea pregatirii profesionale.


Daca nu este mentinuta starea de nevoie, generala de lipsa veniturilor salariale pe parcursul continuarii studiilor, obligatia legala de intretinere este sistata.



Succes.



Dacă în sentința de divorț este specificat că sunteți obligată să plătiți pensie de întreținere până la 18 ani, atunci trebuie ca majorul să vă dea în judecată pentru plata pensiei. Dacă fiul dvs major face dovada că este în continuarea studiilor puteți să plătiți pensia fără să aibă loc un proces. Dacă nu vă înțelegeți instanța de judecată va stabili.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iunie 2017
Adrian ALBU, Avocat
Puteti sa il notificati pe baiat sa va faca dovada admiterii la facultate ca sa puteti plati in continuare pensia. Ii puteti scrie pe facebook sau pe mail sau ii trimiteti recomandata..
Va multumesc mult pentru raspuns! Mii de multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentară dupa 18 ani AlexiaBianca AlexiaBianca Bună ziua! Solicit dreptul la pensie alimentară peste 18 ani cu mențiunea că se continuă studiile (clasa a 12-a și facultate).Doresc să aflu cum aș ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- procedura obtinere dapetrea dapetrea As vrea sa cer fostului sot sa imi plateasca pensie alimentara . Cum trebuie sa procedez??? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil major menicolae menicolae Buna ziua, Am si eu o intrebare: Cat este procentul din venitul net realizat pentru plata pensiei de intretinere pentru un copil major in continuarea ... (vezi toată discuția)