avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere pentru fostul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere pentru fostul sot

Buna ziua,
O ruda a divortat si fosta sotie il da in judecata pentru a i se plati pensie de intretinere. Cei doi au copil minor pentru care barbatul plateste pensie alimentara de 7 ani, sotia nu a muncit niciodata si acum motiveaza ca este in imposibilitate de a munci deoarece in urma cu 14 ani (la nasterea fiului) - i s-a extirpat uterul ....Sotia nu este luata in evidenta medicului de familie ca suferind de vreo afectiune (nici macar tratament pentru motivul invocat de ea nu exista)...In conditiile in care casnicia celor doi dureaza de 18 ani, sotia nu are afectiuni medicale care sa justifice faptul ca nu munceste (are 45 de ani),sotia are apartament dat cu uzufruct de parinti (sotul nu are proprietati), vreau sa intreb daca sotia are sanse de a obtine pensia de intretinere si daca motivul desfacerii casniciei are rol in stabilirea eventualei obligatii de plata a sotului.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: avLeon , utilizator 11:15, 23 Octombrie 2013
In concordanta cu prevederile art. 389 din Noul Cod Civil, prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza, sotul divortat avand dreptul la intretinere daca se afla in nevoie datorita incapacitatii de munca aparute inainte de casatorie sau in timpul acesteia, precum si in cazul in care incapacitatea intervine in termen de un an de la data desfacerii casatoriei, cu conditia ca respectiva incapacitate sa fie cauzata de o imprejurare care are legatura cu casatoria.
Dreptul la intretinere presupune intrunirea, cumulativa, a doua cerinte importante: starea de nevoie a celui care pretinde intretinere, determinate de incapacitatea de a munci si existenta mijloacelor necesare a celui obligat la intretinere. Extirparea uterului nu poate da o incapacitate de munca permanenta, ci eventual temporara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Suport financiar dupa divort puf3056 puf3056 Pensionar militar, soția casnică (56 ani ). Ce obligații financiare revin pensionarului în cazul divorțului ? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)