avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere sub influenta alcoolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere sub influenta alcoolului

Buna seara,

In data de 01.01.2011, la ora 5.00 am fost depistat de un echipaj al politiei rutiere, iar la testare a reiesit o valoare de 0.44 mg alcol pur in aerul expirat. Mi-au retinut permisul de conducere si mi-au eliberat dovada fara drept de circulatie si intocmit dosar penal (nr. e trecut pe dovada).
Mi-au spus ca in cateva saptamani voi fi sunat pentru a continua procedura, insa nu a explicat mai nimic.
Vreau sa stiu ce se va intampla in continuare si ce consecinte urmeaza. Exista posibilitatea ca la aceasta valoare sa nu imi anuleze permisul, avand in vedere ca este prima data cand se intampla. Ce ma sfatuiti?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: kokolyko , utilizator 23:46, 5 Ianuarie 2011
Nu ati fost dus la spital pentru recoltare de probe biologice?
La IML nu am fost. Mi-au spus ca ma suna ei.
Nu s-a intocmit dosar penal in cauza,pentru ca era obligatorie recoltarea de probe biologice,or daca aceasta nu s-a realizat.....
Art.88 Codul rutier:
(6) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art.88. - (1) Recoltarea probelor biologice se face în unităţile de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate autorizate în acest sens sau în instituţii medico-legale şi se efectuează numai în prezenţa unui reprezentant al poliţiei rutiere.

Deoarece concentratia din sange nu a fost stabilita cu exactitate prin prelevarea a doua probe de sange la interval de o ora intre ele, nu se poate dovedi latura penala a faptei.
Asa ca va ramane la nivel de contraventie, nu infractiune, deci nu va fi nici un dosar penal.
Nefiindu-va recoltate probele biologice probabil ca vi se va aplica o sanctiune contraventionala pecuniara si apoi se va dispune suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de trei luni.
Mergeti la politie si interesati-va in legatura cu masurile luate

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Permis retinut pentru alcool costi_caly costi_caly salut! am consumat 2 pahare de bere si dupa aproximativ 10 minute am fost oprit testat si am avut alcolemie de 0,3 am cerut probe biologice dar am fost plimbat ... (vezi toată discuția)
Soțul meu a făcut accident pe 23 ianuarie mai era cu cineva ... Vadineanu Vadineanu Soțul meu a făcut accident pe 23 Ianuarie mai era cu cineva in mașina i sa lua permisul alcoolemia era mică acela a avut 3 zile de spitalizare nimic grav ... (vezi toată discuția)