avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutorul de deces pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutorul de deces pentru persoane cu handicap

As dori sa stiu pentru o persoana care avea doar pensie de handicap gradul 2, in baza carei legi nu se acorda ajutorul de deces?
De la Casa Judeteana de Pensii Prahova mi s-a raspuns ca "nu este pensionarul lor" (avand doar pensie de handicap), si ca in acest caz nu beneficiaza de nici un ajutor de deces de la ei, iar cei de la Oficiul de Asistenta Sociala pentru persoane cu handicap nu dau acest ajutor de deces.
As dori sa stiu legea care prevede acestea - deoarece nimeni nu a putut sa-mi spuna.
Iata ce am gasit pe site-ul Casei Judetene de Pensii Prahova:
"
Ajutorul de deces

A. Conditii de acordare
Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz : sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
In cazul decesului copilului inapt pentru munca, indiferent de varsta, ajutorul de deces se acorda cu conditia prezentarii certificatului de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau, in lipsa acestuia, a actului medical vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca si data ivirii acesteia.
Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.
"

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ioana
Cel mai recent răspuns: nelique2003 , utilizator 10:12, 4 Ianuarie 2011
Pensia de handicap nu exista. Exista pensia de invaliditate si indemnizatia care se acorda persoanelor incadrate in grad de handicap.

Persoana care a decedat era sau nu pensionar?
Persoana care a decedat era in incapacitate permanenta de munca si primea indemnizatia pentru persoane cu handicap.
Persoana avea 30 de ani, problemele au aparut la varsta de 25 de ani, iar pana atunci nu a avut alte venituri (deci nu era pensionar).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces carmenmartian carmenmartian buna ziua ! va rog sa-mi raspundeti : rudele unei persoane decedate (49 ani)care a lucrat si in Romania si in strainatate,beneficiaza de ajutor de deces?Ce ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare marianoprisi marianoprisi Urmasii unei persoane care nu avea venituri in momentul decesului (era casnica) beneficiaza de ajutor de inmormantare? Daca da, care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare sau ajutor de deces? maria_corina29 maria_corina29 buna seara, am o vecina al carei sot a murit azi, ea este pensionata -pensie de invaliditate iar decedatul nu mai avea nici un venit, nici la pensie nu apucase ... (vezi toată discuția)