avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau vanzare-cumparare

Poate sa am ajute si pe mine cinva cu un sfat.Mama mea a mostenit un teren impreuna cu sora ei .Parea ei doreste sa mi-o lase mie .Mentionez ca mai am o sora care nu are nimic impotriva deoarece ei ii lasa un apartament nici tatal meu nu are nimic de obiectat .Cum este mai bine prin donatie sau prin contract de vanzare -cumparare din punct de vedere al taxelor ,stiu ca se platesc o groaza de taxe si impozite.Si as mai vrea sa stiu ,cum este mai bine sa fac iesirea din indiviziune cu matusa mea ,inainte de dontie sau dupa?Multumesc
Cel mai recent răspuns: daniela.ilea , utilizator 11:34, 26 Martie 2008
Contractul de donatie poate fi oricand atacat de partea interesata, asa ca cel mai bine ar fi sa inchei un contract de vanzare-cumparare chiar daca este mai scump.
emat a scris:
Contractul de donatie poate fi oricand atacat de partea interesata, asa ca cel mai bine ar fi sa inchei un contract de vanzare-cumparare chiar daca este mai scump.

Mai sa fie! Incearca si un argument, poate te crede careva! #-o

Ideea e in felul urmator. Vanzarea catre descendenti e prezumata a fi donatie, deci daca faceti vanzare trebuie sa ai o dovada solida ca ai platit pretul. Pe de alta parte, donatia poate fi revocata numai in 3 cazuri, singurul aplicabil fiind ingratitudinea ta. Donatia mai poate fi atacata de sora ta, dupa decesul parintilor, daca donatia ii incalca rezerva succesorala. totusi, avand in vedere ca si ei ii lasa un apartament (dar sa fie tot act cu titlu gratuit), nu vad probleme. Taxele sunt aceleasi si la donatie si la vanzare ;)
Multumesc pentru sfat .Mai am o nelamurire ,trebuie sa facem iesire din indiviziune ,pentru ca terenul este mostenit de mama si sora ei ,si nu stiu cum este mai bine sa facem iesire inainte de dontie sau dupa ?
Da, trebuie dezbatuta succesiunea de care vorbiti, altfel mama nu are cum sa dispuna de bunul respectiv.
Succesiunea este facuta ,are certificatul de mostenitor ,trebuie facuta iesirea din indiviziune pe care nu stim cum sa o facem

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire Cristina041980@yahoo.com Cristina041980@yahoo.com Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu ... (vezi toată discuția)
Un saft in legatura cu un teren daniela.ilea daniela.ilea Buna seara.As vrea sa ma lamureasca cineva intr-o broblema Mama mea a mostenit un teren impreuna cu matusa mea .S-a facut mostenirea ,au certificat de ... (vezi toată discuția)
Instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire ralume78 ralume78 Buna ziua, In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, ... (vezi toată discuția)