avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un saft in legatura cu un teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un saft in legatura cu un teren

Buna seara.As vrea sa ma lamureasca cineva intr-o broblema Mama mea a mostenit un teren impreuna cu matusa mea .S-a facut mostenirea ,au certificat de mostenitorsi vrem sa inpartim acel teren in doua.Mama partea ei doreste sa mi-o doneze mie .Mai departe nu stim cum sa procedam .care sunt pasii de urmat .Stiu ca trebuie masurat terenul ,trebuie facuta iesirea din indiviziune .trebuie intabulat terenul,dar nu stiu care sunt exact pasii de umat si daca toate lucrurile acestea trebuiesc facute separat sau se pot face impreuna cu matusa mea?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:54, 4 Aprilie 2008
Pasul 1. Masurat terenul.
Pasul 2. Partaj voluntar intre mama si matusa Dvs. sau intre Dvs. si matusa in cazul in care mama v-a vandut deja cota ei parte indiviza. Daca nu cadeti de acord, imparteala se face in instanta, iar prin expertiza topo se stabileste concret cota fiecareia.
Pasul 3. Intabularea dreptului de proprietate. Dupa iesirea din indiviziune, intabularea terenului mamei o poate face mama, fara matusa. Matusa va face intabularea pe partea ei.
Stiu ca masurarea terenului se face de catre un topograf specializat dar partajul voluntar cine il face ce acte trebuie intocmite Toate aceste lucruri le poate face un notar?
Faceti schita cadastrala a terenului si solicitati inginerului sa imparta de la bun inceput terenul in doua loturi care sa corespunda cotelor din certificatele de mostenitor (presupun ca 50% fiecare). Apoi faceti fie partaj voluntar la notar, fie deschideti actiune de iesire din indiviziunein instanta si in cadrul actiunii depuneti un Contract de tranzactie in care aratati cum doriti sa fie impartit terenul respectiv ce lot ia mama dvs. si ce lot matusa (daca exista acord in acest sens, bineinteles).
Multumesc pentru sfaturi ,as mai avea o intrebare ,am inteles ca iesirea din indiviziune in instanta este mai putin costisitoare decat daca ne-am adresa unui notar.intrebarea mea este ne putem prezenta in instanta fara avocat (de ex nu stiu cum se formuleaza acest contract de tranzactie ,nu sunt de specialitate)Multumesc
Pai si cei care v-au raspuns tot avocati sunt! :)
Si actiunea si contractul de tranzactie trebuie redactate corect, ca sa nu apara probleme / conflicte mai tarziu.
Nu cred ca ar trebui sa aveti retineri in a apela in mod concret la un avocat, pt. ca o actiune bine gandita si bine redactata va va scuti de alte probleme.

Alte discuții în legătură

Donatie sau vanzare-cumparare daniela.ilea daniela.ilea Poate sa am ajute si pe mine cinva cu un sfat.Mama mea a mostenit un teren impreuna cu sora ei .Parea ei doreste sa mi-o lase mie .Mentionez ca mai am o sora ... (vezi toată discuția)
Refuz deschidere succesiune petrisor67 petrisor67 Buna ziua! Va rog sa ma indrumati cum pot sa devin proprietarul de drept al unei suprafete de teren pe care a cumparat-o mama mea pentru mine.Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu proprietate ioanabozgan ioanabozgan Bunici decedati;Mostenitori pe titlul de proprietate:mama si matusa; Pe baza unei adeverinte de punere in posesie de la primarie,matusa vinde un bucata teren ... (vezi toată discuția)