Codul Muncii, art. 137 prevede:
Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
CCM la nivel national mentine aceeasi regula: se acorda zile libere in urmatoarele 30 zile, iar daca acest lucru nu este posibil, se plateste un spor de 100%.
Insa, CCM la nivelul ramurii din care fac parte, nu spune nimic de compensare cu zile libere, ci vorbeste direct de spor:
orele prestate în zilele libere, în zilele de sărbători legale ori în alte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează, în funcţie de modul de organizare a programului de lucru - spor minimum 100%
Ce se aplica? CCM la nivel de ramura? In cazul asta care clauza este mai favorabila pt salariat?
CCM la nivel de ramura poate contine prevederi mai favorabile decat CCMUN; in concluzie, daca cel la nivel de ramura este mai favorabil salariatilor, atunci acesta se aplica, daca nu este mai favorabil, atunci cel unic la nivel national.
Privitor la clauza mai favorabila pentru salariati, parerea mea este ca ar fi cea prevazuta in contractul la nivel de ramura insa daca salariatii considera ca cea din contractul de ramura este mai avantajoasa pentru ei, atunci pe aceea o veti aplica (aici totul este discutabil, pentru ca un salariat va dori zile libere iar altul sporul ...)
Si eu cred ca prevederea din contractul unic la nivel national este mai avantajoasa, dar nu numai atat. Ea urmareste mai indeaproape intentia legiuitorului, si anume aceea de a proteja sanatatea angajatului, asigurandu-i in primul rand dreptul la ore libere platite in urmatoarele 30 de zile pentru recuperare (numai in secundar, daca nu se poate, urmand a se aplica sporul). Cred ca este o scapare in contractul colectiv la nivel de ramura, care nu poate prevala asupra celui la nivel national.
buna seara,
referitor la zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza mai este nevoit angajatorul sa obtina acordul salariatului pentru a presta munca in aceste zile ca in cazul orelor suplimentare sau este suficient sa ii acorde alte zile libere in urmatoarele 30 de zile sau spor la salariu in cazul in care nu este posibil acest lucru,
va multumesc
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
În aceasta situaţie salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
Pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază.