avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la concediu de odihna

Am o nelamurire cu privire la concediul de odihna cuvenit fiecarui angajat. Lucrez din data de 8 septembrie la un abator particular si mi s-a spus ca am dreptul la 5 zile de concediu de odihna. Din aceste 5 zile abia am reusit sa iau 3 zile, iar restul de 2 ni s-a spus ca le putem lua pana in 21 ianuarie 2011. Acum, administratorul firmei a venit sa ne spuna ca nu mai semneaza nici o cerere de conecdiu pe 2010 pentru ca puteam sa il luam pana acum si ca am ramas si cu concediul neluat si nici nu va fi platit. As vrea sa stiu cum se poate rezolva aceasta situatie; mentionez ca suntem zeci de angajati in aceeasi situatie.
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 15:56, 4 Ianuarie 2011
Buna ziua.
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Art. 144. - Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Gasiti toate raspunsurile in legislatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna danyyyyy danyyyyy buna ziua, vreau sa va intreb anul asta mai am de luat 2 saptamani de concediu de odihna, daca vreau sa il iau in ianuarie 2010 pot sa cer sa il iau, mentionez ... (vezi toată discuția)
Planificarea concediul de odihna adicoman22 adicoman22 Buna ziua! La noul loc de munca mi s-a cerut sa aduc o planificare privind zilele de concediul de odihna din anul viitor. Este obligatoriul sa aduc o ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza acordarea concediului ContSters87348 ContSters87348 Buna ziua! As avea nevoie de ajutorul dvs. urgent. Mai am 10 zile de concediu de odihna, adica de luni 20.12 pana la 31.12. si angajatorul refuza sa imi ... (vezi toată discuția)