avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... raspunderea administratorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

raspunderea administratorului

Postez pe forum pt ca am nevoie de ajutorul Dvs. In anul 2003 am comis infractiunea de inselaciune, fals si uz de fals, fapta pt care am fost judecat si condamnat, alaturi sa alti doi coinculpati. In fapt am efectuat o rambursare ilegala de TVA in contul societatii la care eu eram asociat unic si administrator. Ceilalti doi coinculpati erau functionari pubici la DGFP. Ancheta penala in cauza a stabilit ca suma de bani provenita din frauda a fost impartita in mod egal intre cei trei. Mentionez ca eu am inapoiat partea mea din suma incasata in mod fraudulos. Curtea de Apel Bucuresti a decis prin sentinta penala urmatoarele:"Obliga inculpatul BA (eu) in solidar cu partea responsabila civilmente SC G.M. SRL si acestia in solidar cu inculpatii PA si TM la plata sumei de ...... catre partea civila DGFP cu titlu de despagubiri civile." In februarie 2008 DGFP a solicitat deschiderea procedurii de insolventa pt societatea in cauza, pentru o datorie mult mai mare la care au calculat si accesorii. Am cateva intrebari:
1- este normal ca alaturi de raspunderea administratorului (adica a mea) sa fie atrasa si raspunderea celorlalti doi conform hotararii Curtii de Apel?
2- pot fi reduse accesoriile tinand cont de faptul ca DGFP a asteptat o perioada mult prea mare pana sa ceara intrarea societatii in insolventa? (putea sa faca asta in termen de 30 de zile)
3- dupa eliberarea mea din penitenciar am reusit sa recuperez o parte din evidentele contabile ale societatii. Posibil sa mai gasesc ceva documente la unul din coinculpati dar care inca este inchis. Pot fi acuzat de bancruta sau de alta fapta penala in cazul acesta?
4- cu greu am reusit sa ma angajez ca sofer la o societate si am salariul de 500 ron. nu detin proprietati imobiliare. am o masina care valoreaza cca 1500 eur. sunt divortat si am copilul in intretinere. In aceasta situatie, daca se hotaraste atragerea raspunderii administratorului pentru sumele datorate DGPF, ce mi se mai poate intampla?
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 21:16, 30 Martie 2008
allexis a scris:

1- este normal ca alaturi de raspunderea administratorului (adica a mea) sa fie atrasa si raspunderea celorlalti doi conform hotararii Curtii de Apel?

DA. e vorba de o rambursare ilegala de TVA

Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
allexis a scris:

2- pot fi reduse accesoriile tinand cont de faptul ca DGFP a asteptat o perioada mult prea mare pana sa ceara intrarea societatii in insolventa? (putea sa faca asta in termen de 30 de zile)

Nu acestea se calculeaza incepand cu data stabilirii prejudiciului. (Intocmirea raportului de inspectie fiscala). Nu are tangenta cu deschiderea procedurii insolventei.

Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
allexis a scris:

3- dupa eliberarea mea din penitenciar am reusit sa recuperez o parte din evidentele contabile ale societatii. Posibil sa mai gasesc ceva documente la unul din coinculpati dar care inca este inchis. Pot fi acuzat de bancruta sau de alta fapta penala in cazul acesta?

consultati un avocat
allexis a scris:

4- cu greu am reusit sa ma angajez ca sofer la o societate si am salariul de 500 ron. nu detin proprietati imobiliare. am o masina care valoreaza cca 1500 eur. sunt divortat si am copilul in intretinere. In aceasta situatie, daca se hotaraste atragerea raspunderii administratorului pentru sumele datorate DGPF, ce mi se mai poate intampla?

Deseori practica instantelor de judecata s-a dovedit neunitara in aprecierea cazurilor de antrenare a raspunderii administratorilor pentru activitatea desfasurata, si aceasta, mai ales, datorita multitudinii de situatii faptice ce se pot intalni in practica privitor la administrarea si gestionarea unei societati de catre cel imputernicit sa o indeplineasca.
multumesc ghola. mai sunt alte opinii?

Alte discuții în legătură

Ce inseamna? Dahrma Dahrma Ce inseamna infractiune de bancruta? (vezi toată discuția)
Raspundere personala administrator.caz penal? sonder sonder Buna.Sunt unic asociat si administrator al unei firme cu probleme.Societatea are datorii la stat de aprox 400mii lei,si la furnizori de aprox 200mii lei,si se ... (vezi toată discuția)
cazul meu-bancruta frauduloasa da sau nu ? ContSters109788 ContSters109788 Buna ziua, Povestea sta cam asa: infiintez un srl cu un asociat( eu si administrator), srl nu va avea activitate dar achizitionez materie ... (vezi toată discuția)