avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Ce inseamna?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Ce inseamna?

Ce inseamna infractiune de bancruta?
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 17:57, 12 Mai 2010
Fapta unui comerciant de a gestiona incorect patrimoniul de care dispune pentru a-i pagubi pe creditorii sai, fapt pentru care a incetat platile si a fost declarat in stare de faliment.
Urmatoarele fapte atrag bancruta frauduloasa : sustragerea sau falsificarea registrelor ; distrugerea, tainuirea sau diminuarea activului, declararea frauduloasa a pasivului care sa infatiseze datorii inexistente. Savarsirea unor fapte de natura bancrutei frauduloase se pedepseste cu inchisoare, cu interzicerea dreptului de a mai exercita profesiunea de comerciant si interzicerea dreptului de a mai intra in localurile de bursa.
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Buna seara .
Poate fi simpla sau frauduloasa .
Este prevazuta la art.143 ,alin.1 si 2 din Legea nr.85/2006 si anume :
(1) Infractiunea de bancruta simpla se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda si consta neintroducerea sau introducerea tardiva, de catre debitorul persoana fizica ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii in termen, care depaseste cu mai mult de 6 luni termenul prevazut la art. 27.
(2) Constituie infractiunea de bancruta frauduloasa si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta persoanei care:
a) falsifica, sustrage sau distruge evidentele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
b) infatiseaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului, in alt act sau in situatia financiara sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarsite in frauda creditorilor;
c) instraineaza, in frauda creditorilor, in caz de insolventa a debitorului, o parte din active.
Extras din Legea nr.85/2006.

Marius Bote
lichidator judiciar.
De cand se socotesc cele 6 luni?Am o firma care nu a mai facut miscare de vreo 4 luni,am datorii la banci, la stat,dar s-au si executat bunuri din firma pt.stingere debit de la finante.Doresc sa deschid procedura de insolventa,fara reorganizare.Ma poate acuza cineva de ceva,ma refer la bancruta
Cele 6 luni se socotesc de cand constatati ca sunteti in insolventa, conform art.3.alin.1. din Legea 85/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cazul meu-bancruta frauduloasa da sau nu ? ContSters109788 ContSters109788 Buna ziua, Povestea sta cam asa: infiintez un srl cu un asociat( eu si administrator), srl nu va avea activitate dar achizitionez materie ... (vezi toată discuția)
Scurgerea termenului de prescriptie?? JParice JParice Buna ziua, conform art 143 alin (2) din legea 85/2006(legea insolventei) Constituie infracţiunea de bancrută frauduloasă şi se sancţionează cu ... (vezi toată discuția)