avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pensionar platitor de CASS + PFA / taxi.......
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pensionar platitor de CASS + PFA / taxi.......

legea 95/2006 nu face nici o referire la ac. ctg. si consider ca omisiunea este facuta din greseala sau din nepricepere ?! Cum poti cere unui platitor de CASS sa-l mai plateasca inca odata fara a oferi 'ceva' in plus..? Mi se pare minimum o greseala sau chiar un abuz !#-o
Cel mai recent răspuns: mirceaolaru , utilizator 20:17, 7 Ianuarie 2011
Da, legea asa spune: toti cei care obtin venituri ca PFA trebuie sa plateasca CASS.
@mirceaolaru
Nu e un abuz, e un principiu democratic aplicat pe tot mapamondul.

Cum poate o persoana angajata la loc de munca cu 2000 lei sa platesca 214 lei CASS, iar alta angajata in 2 parti cu cate 1000 de lei, sa plateasca doar pentru un singur venit CASS-ul, adica 107 lei? Primeste primul servicii medicale mai multe si mai de calitate ? NU.
Sistemul de sanatate romanesc este un sistem social. Toti cei care obtin venituri impozabile trebuie sa contribuie in mod egal. Nu e vorba de vreun abuz, dimpotriva e vorba de egalitatea dintre oameni.
Nu exista o restrictie constitutionala in acest sens, iar principiul impozitarii pe care l-ati auzit este ca nu se impoziteaza dublu aceasi venit, dumneavoastra aveti doua venituri in speta.

E iluzoriu sa cautam justificari pentru aceste reglementari: au avut nevoie de bani asa ca au impozitat toate veniturile. Dreptul trebuie citit pozitiv: asta scrie legea, asta este legea.

Pe de alta parte, este clar ca CASS are contraprestatie fiind de multe ori necesara dovedirea platii contributiei pentru a beneficia de servicii. As intreba: cine plateste doar pentru una dintre sursele proprii de venit, este legal obligat sa ramburseze costul serviciilor medicale la o eventuala descoperire a faptei? Daca nu, inseamna ca CASS impus asupra surselor suplimentare de venit este in fapt un impozit (fara contraprestatie).
titlul mesajului meu era elocvent: este vb. de un om care plateste de 2 ori pt sanatatea sa. Deci nu ati remarcat ca este o lege contra-naturii... pensionarii [deja 'oropsiti' cu acest CASS (pensia nu-i un venit provenit din actv. economice....), daca vor si pot sa mai munceasca trebuie sa plateasca inca odata ca sa fie sanatosi?

2. calculul acestui CASS este facut nu de romani ci de piratii din Marea Rosie: = Venit Estimat, retro 5 ani + penalizari... mie mi-a venit cca 40 mil vechi... ii voi da fara sa am 'ceva' in plus in viata mea... DAR ... eu am pe masina taxi, fiscalizat, un aparat care inregistreaza electronic toate operatiile facute de masina - aparatul ofera informatii REALE si nu ESTIMATE dupa bunul plac al unor finantisti care aplica o 'legea tariceanu"....

legea 95/2006 nu este o lege fiscala ci una care iti da dreptul sa faci un lucru ilogic - sa-l pui la plata pe cel mai amarat dintre cetatenii tarii - pe pensionari; toti ceiallti care nu sunt la pensie si care muncesc TREBUIE sa plateasca CASS, al fel cei care sunt pensionari si stau acasa... dar pensionarii inca vii si activi NU TREBUIE PEDEPSITI cu un al 2-lea CASS. Asta ar trebui s-o inteleaga d.nii contabili si finantisti din Romania. Eu voi ataca legea in instanta / vezi art. 213 din care lipseste si nu ar fi nimic greu acest text: ""sunt scutiti de plata CASS pensionarii care au platit deja un CASS, pe talonul lunar si care au calitatea de PFA, cu impozitul anual in sarcina de plata""
Domnule, PFA-ul este o forma de organizare a unei persoane in scop de a obtine venituri. La fel ca si contractul individual de munca, la fel ca si contractul de mandat etc.
O persoana angajata cu contract individual de munca la 7 firme, nu plateste CASS de 7 ori ci plateste CASS pentru fiecare venit obtinut.
Nu vi se pare corect si moral si legal, ca sa fie egalitate si fiecare persoana ce obtine venituri sa plateasca in mod egal contributia la sanatate?
Eu va inteleg supararea dar nu e vina nimanui ca dumneavoastra nu v-ati platit contributia, asa cum si-au platit-o si o platesc milioane de romani.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Conventie civila carmen_danciu carmen_danciu Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. S-a incheiat o conventie civila cu o institutie tip C.A.R- pensionari. Ce contributii trebuiesc oprite pe ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)
P.f.a.-uri sunt obligate sa plateasca pensiile? lupearobertmihai lupearobertmihai As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta? (vezi toată discuția)