avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de proprietari,pensionar

Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 .
In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. CASS a raspuns in baza Legii 95/2006,art.79 : contributia .... nu este datorata de persoanele care opteaza ptr. impozit de 16%, venitul fiind inclus in categoria '' venituri din alte surse'',doar in situatia in care cumuleaza acest venit cu veniturile din salarii.Eu am optat si platesc impoz.16%.NU mai inteleg Decizia de impunere !Am contestat Decizia in 3 mai.2012, invocand raspunsul lor, trimitand-le si copie xerox dupa raspuns, anexand: xeroxuri si dupa: talon pensie , contractul/conventie civila incheiat cu Asociatia,Declaratia 020 de inregistrare fiscala din 2010 .Mi s-a raspuns in 10 mai 2012,invocand OUG 117/2010, in care mentioneaza ca veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile , sunt considerate venituri din activitati independente,indiferent de cota de impozitare retinuta.Axest raspuns il consider bataie de joc, intrucat nu-mi clarifica raspunsul dat in martie 2011, referitor la ''venituri din alte surse ''.Cum ar trebui sa procedez? Deja sunt bulversata de cele 2 raspunsuri . Multumesc !anticipat, pentru sprijin .
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:41, 29 Mai 2012
In ultimii doi ani angajatorii depun declaratia 112 la ANAF.
Aceasta declaratie contine toate datele despre veniturile din salarii si cele asimilate salariilor, impozitul pe aceste venituri si contributiile aferente. Printre aceste contributii sunt si cele calculate si datorate Casei de sanatate atat pe fondul de salarii cat si contributia retinuta de la fiecare angajat.
Noi primim din cand in cand de la ANAF somatii de impunere, de plata, de executare... pentru sume de 2 lei ce le descopera ei ca nu le-am achiata la sanatate sau ca am platit 2 lei in plus la sanatate. Am spus de sanatate pentru ca mesajul dumneavoastra se refera la acest fond (CASS), dar aceeasi situatie este si cu celelalte contributii. Nu am primit niciodata vreo notificare de la alta institutie (Casa de sanatate, Casa de pensii, Somaj, ITM...) ci numai de la ANAF, chiar daca diferentele de care spuneam erau contributii si nu impozit.
Asa ca nu inteleg de ce ati primit Decizie de imputare de la Casa de sanatate si apoi explicatii de la aceeasi Casa de sanatate.
Faptul ca ati retinut si platit impozitul de 16% este normal, dar din 2010 sau mai clar la 1 ianuarie 2011, intrand in vigoare OUG 117/2010, aceasta a largit baza de contributii prin includerea si a altor venituri (conventii, contracte civile...) in venituri de natura salariala. Asa ca daca pana atunci se mai putea evita plata unor contribuitii, de la 1 ianuarie 2011, acestea trebuiau platite.
Asociatia trebuia sa calculeze, sa declare pe 112 si sa plateasca contributiile la sanatate, pensii, somaj (de la caz la caz)...
De asemenea din indemnizatia, retribuitia ori salariul brut mai intai trebuia sa i se retina omului 5.5% pentru sanatate, 10,5% la pensii si-apoi impozitulde 16% din ce ramanea dupa cele doua contribuitii.
Asadar, conform legislatiei trebuia sa platiti contributia la sanatate.
Am sa va contrazic putin.
Chiar daca a declarat impozitul pe Decl.112, daca are conventie civila pe decl.112, nu i se retine CASS, desi ar trebui sa-l plateasca in baza OUG 117/2010. In acest caz doamna trebuia sa mearga la Casa de sanatate sa-si faca un contract cu casa pentru plata contributiei la fondul de sanatate. Probabil nu si-a facut acest contract separat. Frumos ar fi fost ca acest formular al Decl.112 sa contina si pentru conventii civile acea contributie la CASS ca sa nu mai puna oamenii pe drumuri.

Deci, ce cred eu ca s-a intamplat!
Doamna a facut declaratia la ANAF.
Casa de sanatate care are sistemul integrat cu ANAF a descoperit un platitor pe conventie civila care nu are contract cu casa de asigurari de sanatate....si atunci i-a trimis aceasta scrisoare de impunere.
Poate aveti dreptate dar eu am in asociatie trei persoane alese in comitetul executiv si-acestia au contract de mandat incheiat cu asociatia.
Eu asimilez contractul de mandat cu conventia civila pentru ca ambele contracte sunt inregistrate doar la asociatie (nu la ITM) si conform legislatiei, de la 1 ianuarie 2011, sumele incasate se asimileaza salariilor ca alte venituri salariale (atat cei cu contracte de mandat cat si cei cu conventii).
Ca avem contracte de mandat sau conventii, nimeni nu verifica sau nu face diferenta atunci cand le trecem in declaratia 112. Sunt venituri asimilate salariilor.
Asa ca pana la inceputul anului 2011 pentru aceste 3 contracte am platit la ANAF doar 16% impozit, toti 3 fiind pensionari aveau asigurarea de sanatate prin retinerea din pensie.
Cam prin martie 2011, dupa 3 luni de aplicare a prevederilor OUG 117/2010, cenzorul nostru
ne spune ca a trecut pe la finante, a discutat cu prietenii sai pe acolo si ca ar trebui sa ne conformam si noi noilor prevederi.
Asa ca din aprilie 2011 am calculat si retinut si aceste contributii, le-am introdus in decalratia 112, atat contributia la sanatate cat si la pensii (atat partea angajatorului cat si a angajatului) pe langa impozitul de 16% care l-am aplicat la o baza mai mica dupa scaderea contributiilor la sanatate si pensii. De atunci am declarat mereu la ANAF pe D 112 aceste venituri si-am platit mereu impozitul, sanatate angajator, sanatate angajat, pensii angajator si pensii angajat. Le-am scris asa pentru ca prin prescurtarile CASS si CAS se pot face confuzii.
Daca am gresit inainte sau dupa nu mai conteaza. Acum retinem, declaram, platim si ne-au fost primite atat declaratii le cat si banii. Chiar acum o saptamana ne-a venit o notificare prin care suntem anuntati ca se compeseaza 2 lei patiti in plus in august 2011 cu 2 lei ce nu i-am mai platit in septembrie 2011 la contributia pentru sanatate... Culmea este ca luna trecuta, la solicitarea cenzorului nostru ni s-a eliberat o fisa "la zi" in care se vede ca nu avem datorii si sunt consemnate acolo clar si aceaste reglari de 2 lei.
Adica sa nu credeti ca nu sunt vigilenti! Acea scrisoare a costa vreo 5 lei fiind cu confirmare de primire.
Citindu-va mesajul, in partea lui de la inceput, mi-a stat inima-n loc ca nu cunva sa fi inregistrat eu pana acum gresit contractele de mandat in Decl.112.
Apoi m-am linistit.
Da, contractele de mandat se declara in sectiunea A, unde sunt si salariile, si se platesc pentru ele aproape tot, in afara de somaj....si parca mai e ceva...dar nu mai stiu, ca daca intra automat in fiecare luna aceleasi functii cu acelasi brut, am mai uitat....
In fine, in cazul de fata insa este vorba de conventii civile care se declara in sectiunea C si pentru care nu se calculeaza in aceasta declaratie CASS (sanatatea). De ce? Numai ei stiu!

In cazul acesta e musai de mers la casa de sanatate si incheiat un contract de asigurari de sanatate si platit, alaturi de impozit si CAS, lunar.
De acord cu dumneavoastra. Dar eu va intreb ce se intampla si pe cine deranjeaza sau afecteaza daca in declaratia 112, acolo unde inregistram contractele de mandat inregistram si contractele sau conventiile civile, tot ce misca in asociatie si este platit ca persoana fizica, indiferent de forma contractului?
Spuneti ca pentru conventia civila in discutie se calculeaza si retin toate contributiile si impozitul ca si la contractul de mandat, fara contributia la sanatate. Si persoana remunerata prin aceasta conventie sa mearga la Casa de sanatate si sa plateasca acolo, da?
Si eu daca i-am calculat, retinut, declarat si platit aceasta contributie la sanatate odata cu a celorlati oameni platiti in asociatie, am prejudiciat pe cineva?
Satul a incasat banii atat cat a impus.
Omul este inregistrat individual cu numele si CNP-ul in declaratiile depuse si contributia a ajuns exact acolo unde o ducea si daca mergea personal sa plateasca.
Credeti ca este vreun inconvenient, vreun avantaj, dezavantaj, risc...?

Dupa parerea mea daca @fratila mihaela, ar fi calculat, retinut si platit acesta contributie pentru sanatate, pe baza declaratiei 112, era in regula si nu mai primea acum acea Decizie de impunere. Putea sa faca acest lucru pe baza D 112 si sa platesca prin asociatie ca pentru orice altcineva care avea venituri de natura salariale de la asociatie sau putea sa mearga la Casa de sanatate si sa incheie acolo contract, sa platesca s.a.m.d.
In ambele cazuri avea contributia achitata si nu primea aceasta Decizie de impunere.
Dar poate ne mai lamurim atunci cand @fratila mihaela o sa ne spuna daca Decizia de impunere este formulata in sarcina asociatiei sau a venit pe adresa si in sarcina persoanei fizice care a realizat venitul!!!
Daca este in sarcina asociatiei, inseamna ca era obligatia asociatiei sa calculeze, sa retina si sa plateasca, asa cum am procedat noi.
Daca Decizia de imputare a fost adresata persoanei fizice, este in sarcina persoanei fizice care a realizat venitul inseamna ca trebuia sa procedeze asa cum spuneti dumneavoastra.
Asteptam si poate ne mai lamurim.

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru femeie de serviciu cami64 cami64 Buna ziua, In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu ... (vezi toată discuția)