avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de proprietari,pensionar

Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 .
In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. CASS a raspuns in baza Legii 95/2006,art.79 : contributia .... nu este datorata de persoanele care opteaza ptr. impozit de 16%, venitul fiind inclus in categoria '' venituri din alte surse'',doar in situatia in care cumuleaza acest venit cu veniturile din salarii.Eu am optat si platesc impoz.16%.NU mai inteleg Decizia de impunere !Am contestat Decizia in 3 mai.2012, invocand raspunsul lor, trimitand-le si copie xerox dupa raspuns, anexand: xeroxuri si dupa: talon pensie , contractul/conventie civila incheiat cu Asociatia,Declaratia 020 de inregistrare fiscala din 2010 .Mi s-a raspuns in 10 mai 2012,invocand OUG 117/2010, in care mentioneaza ca veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile , sunt considerate venituri din activitati independente,indiferent de cota de impozitare retinuta.Axest raspuns il consider bataie de joc, intrucat nu-mi clarifica raspunsul dat in martie 2011, referitor la ''venituri din alte surse ''.Cum ar trebui sa procedez? Deja sunt bulversata de cele 2 raspunsuri . Multumesc !anticipat, pentru sprijin .
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:41, 29 Mai 2012
Ne clarificam incet, incet.
Spuneti ca:
In primul mesaj am scris CASS, in loc de contributia de asigurari de sanatate

Pai nu-i diferenta. De multe ori prescurtat se spune CAS (contributii asigurari sociale) pentru contributi la Casa de pensii. Tot asa de frecvent se spune CASS (contributii asigurari sociale de sanatate) pentru contributii la Casa de sanatate. Asa ca eu inca nu vad diferenta in precizarea dumneavoastra. Dar incercam sa intelegem.

Daca sunteti PFA, ati incheiat un contract, sau trebuia sa incheiati un contract de prestari servicii de administrare cu asociatia de proprietari. In baza acestu contract, luna de luna trebuia sa emiteti factura catre asociatie si sa incasati de la asociatie numerar (pe baza de chitanta eliberata de dv ca PFA) sau in contul deschis de PFA la o banca.
Suma pe care o facturati si o incasati de la asociatie este suma totala, finala platita de asociatie. Asociatia nu mai are nici o obligatie de impozit sau contruibutii aferente acestei sume. Asociatia plateste ca oricarui altui furnizor de servicii, asa cum plateste firma care intretine liftul sau furnizorul de apa.

Dumneavoastra ca PFA, puteti avea contracte cu mai multe asociatii de proprietari si trebuie sa va tineti contabilitatea dumneavoastra, a PFA-ului dumneavostra. Un PFA este aproape ca si o societate comerciala, adica are venituri, are chreltuieli si trebuie sa plateasca anumite taxe, impozite, contributii la stat. Dar acestea tin de legislatia PFA-urilor si nu de cea a asociatiilor de proprietari.
Faptul ca o institutie de stat a constatat ca PFA-ul "Georgescu" a platit sau nu o contributie, nu are legatura cu asociatia de proprietari ci cu veniturile realizate de PFA.
PFA-ul dumnaevoastra poate realiza venituri de la o asociatie, doua, trei... ca administrator in baza atestatului de administrator, dar poate realiza venituri si de la o societate comerciala (un contract de prestari servicii de instalator, contabil, casier...), de la persoane fizice (reparatii casnice, curatenie...).
Iar pentru toate aceste venituri PFA-ul face cheltuieli, tine evidenta acestora si plateste taxe, impozite..., fara legatura directa cu sursele veniturilor, cu felul activitatilor, adica indiferemnt de unde provin veniturile. Iar acestea sunt impozabile...





Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
Adriantot, moderator
In sfarsit ne-am lamurit!

Daca ne spuneati de la inceput ca sunteti PFA, va spuneam pe scurt si simplu ceea ce v-a spus acum @adriantot. Ca dv. trebuia sa faceti contractul cu asociatia pe suma totala a ceea ce va ramanea "in mana" + cheltuieli de prestatie + impozite si toate contributiile pe care trebuie sa le platiti la stat. Intre ele si contributia aceasta CASS catre fondul de sanatate. Pentru aceasta trebuia sa faceti contract separat cu CASS si sa platiti la ei aceasta contributie.
N-ati stiut, n-ati facut, n-ati platit....acum ati primit aceasta Decizie de impunere.

Presedintele asociatiei de proprietari si asociatia in general nu are fata de dv. nicio alta obligatie decat aceea de a va plati lunar suma din contract, in rest, dv. va declarati si va achitati toate taxele catre stat.

Eu v-am spus de CIM pentru ca n-am stiut ca sunteti PFA, Sigur, in aceasta calitate pe care o aveti, intre dv. si asociatie se incheie un contract de prestari servicii, asociatia nefiind angajator, ci beneficiar al serviciilor dv., de unde rezulta ca intreaga raspundere pentru declararea veniturilor si plata tuturor obligatiilor catre stat va revine in exclusivitate.
Puteati fi angajata, la momentul 2010, cu CIM, asociatia facand declararea veniturilor si plata contributiilor.
Sunt convinsa ca a fost o confuzie nascuta din necunoasterea legilor si din toata aceasta afacere asociatia a iesit in castig penru ca va plateste doar net-ul, iar dv. pagubita pentru ca din acest net trebui sa va platiti si impozitul si contributiile celelalte.
Suma din contractul de prestari servicii cu asociatia trebuia sa fie egala cu ceea ce ar fi costat-o in total pe asociatie daca va angaja cu CIM.

Ca sa fiu mai bine inteleasa:
- daca aveati CIM, asociatia ar fi avut urmatoarele cheltuieli: salariul dv. net + cheltuieli administrative pentru desfasurarea activitatii dv. + impozit + toate contributiile la stat = cheltuieli cu administrarea; declararea veniturilor revenea angajatorului, adica asociatiei.

- in caz de PFA, asociatia are un singur cost = cheltuieli cu administrarea, din contractul de prestari servicii. Ca suma trebuia sa fie egal cu cel de mai sus. In acest caz, dv. va asigurati din aceasta suma: salariul dv. net + cheltuieli administrative pentru desfasurarea activitatii dv. + impozit + toate contributiile la stat; declararea veniturilor si plata lor va revine dv., ca PFA.
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
elga50, moderator
fratila mihaela a scris:

Deci stimati colegi , care suntei pensionari ,si colaboratori contr./conv.civile ,rog revedeti si Dvs. Legile care le-am enumerat si vedeti cum este corect sa procedam.
Pe curand !


Stimata doamna, indiferent ca sunteti pensionara sau nu, salariat sau liber cugetator, sau orice altceva; si pentru veniturile din conventii civile si pentru cele ca pfa si veniturie obtinute din contract de mandat, si multe altele( sunt f f putine exceptii) - CASS-ul se plateste. Si nu de astazi si nici de ieri, dintotdeauna.

NU a existat nici o perioada in care pentru veniturile mentionate mai sus sa nu se plateasca contributia la sanatate.

Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru femeie de serviciu cami64 cami64 Buna ziua, In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu ... (vezi toată discuția)