avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CASS,pentru administrator imobile la Asociatie de proprietari,pensionar

Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 .
In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. CASS a raspuns in baza Legii 95/2006,art.79 : contributia .... nu este datorata de persoanele care opteaza ptr. impozit de 16%, venitul fiind inclus in categoria '' venituri din alte surse'',doar in situatia in care cumuleaza acest venit cu veniturile din salarii.Eu am optat si platesc impoz.16%.NU mai inteleg Decizia de impunere !Am contestat Decizia in 3 mai.2012, invocand raspunsul lor, trimitand-le si copie xerox dupa raspuns, anexand: xeroxuri si dupa: talon pensie , contractul/conventie civila incheiat cu Asociatia,Declaratia 020 de inregistrare fiscala din 2010 .Mi s-a raspuns in 10 mai 2012,invocand OUG 117/2010, in care mentioneaza ca veniturile obtinute in baza contractelor/conventiilor civile , sunt considerate venituri din activitati independente,indiferent de cota de impozitare retinuta.Axest raspuns il consider bataie de joc, intrucat nu-mi clarifica raspunsul dat in martie 2011, referitor la ''venituri din alte surse ''.Cum ar trebui sa procedez? Deja sunt bulversata de cele 2 raspunsuri . Multumesc !anticipat, pentru sprijin .
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:41, 29 Mai 2012
Stati putin sa ne intelegem!
Eu am spus ca:
- contractele de mandat (fara legatura cu utilizatoarea noastra, dar rezultat al mesajului dv, privind acest gen de contracte) se declara in sectiunea A, alaturi de salarii si, in spatele a ceea ce vedem noi, se calculeaza si contributiile pentru angajator, rezultand in final sumele de plata din centralizatorul final.
Conventiile civile nu pot fi declarate tot in aceasta sectiune deoarece pentru acest gen de contracte angajatorul nu trebuie sa plateasca contributii-angajator si atunci s-a creat Sectiunea C a declaratiei unde se aseaza conventiile civile;

- in Sectiunea C se calculeaza CAS, dar....nu se poate calcula si CASS (nu permite programul), ca si cum omul n-ar trebui sa-l plateasca. Aici am facut remarca ca acest formular are o hiba si ca, acesti oameni care lucreaza cu conventii civile, in loc sa-si plateasca (prin intermediul asociatiei de proprietari (angajatorului) aceasta contributie, sunt fortati aiuristic sa mearga la casa de asigurari de sanatate, pentru ca sunt tinuti sa incheie un asemenea contract de asigurari de sanatate, si sa-l incheie.
Un drum obositor de facut cand ar fi putut fi integrata si aceasta contributie pentru conventiile civile in Decl.112, in cadrul Sectiunii C.
De aceea unii nu se duc, crezand ca nu vor pati nimic sau pur si simplu nu stiu ca trebuie sa plateasca aceste contributii....si se trezesc cu acest soi de decizii de imputare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
elga50, moderator
In continuare la Decizia de impunere primita de la CASMB.
Am luat si am citit toate legile aparute dupa Oug 117/2010. Am gasit OUG 82/2010, intrata in vigoare din 08.09.2010, care reglementeaza la art.l ,art.7 al.(1) pct.2 din Legea 571/2003 , si art.lll din OUG 58/2010 cu aplicabilitate 26.06.2010- de la al.1 la 28. La al.5, scrie clar '' persoanelor care au calitatea de pensionar nu le sunt aplicabile prevederile al.2. La Al.2 sunt enumerate ptr.ce venituri obtinute , se retine contributile individuale de asigurari sociale ,printre care si contractele/conventii incheiate potrivit Codului civil . La data de 06.06.2011 ,apare Legea 94/2011, prin care se aproba OUG 82/2O10 cu aplicabilitate din 08.09.2010 ,care aduce modificari doar- art.7 din Legea 571/2003 SI art.lll din OUG 58/2010 ,pentru celelalte art. si al. nementionandu-se modificari sau completari.
In baza acestei Legi voi merge in continuare cu contestatie la Decizia de impunere .Le voi anexa si xeroxuri din din respectivele legi.
Concluzie personala: tot ce mi se intampla si tot ce ni se intampla este urmare a slabei pregatiri a functionarilor publici , care cauta sa-si acopere gaurile in buget pe seama celor corecti.
Deci stimati colegi , care suntei pensionari ,si colaboratori contr./conv.civile ,rog revedeti si Dvs. Legile care le-am enumerat si vedeti cum este corect sa procedam.
Pe curand !
Doamna, pe mine personal, m-ati bagat in ceata!
Initial ne-ati spus despre CASS care inseamna contributii la fondul de asigurari de sanatate.
In utimul mesaj ne povestiti despre CAS, adica fondul de asigurari sociale, adica de pensii.

Apoi, am cateva nelamuriri si cred ca mai bine ne-ati scrie aici
- cum arata acea Decizie de impunere;
- cui ii este adresata (asociatiei de proprietari sau dv. personal)?
- pentru ce perioada se face impunerea?
- in aceasta perioada pe ce formular ati facut declaratia de impozit si in numele cui, asociatie sau dv. personal?
- sunteti pensionata pentru limita de varsta sau aveti pensie anticipata sau pensie medicala (de care fel)? Nu este o curiozitate nefondata,in functie de categoria la care va incadrati platiti sau nu si celelalte contributii.

Si o precizare: venitul dv. nu provine "din alte surse", ci este venit "obtinut din conventii civile in baza Codului Civil", deci impozitul are codul 616, nu 690.

In functie de aceste raspunsuri poate reusim sa deslusim problema, dar sa va si lamuriti, poate, cu pozitia in care trebuie sa va aflati.
Si in final va spun ca in conformitate cu Legea 230/2007, art.35(2), ca administrator trebuie sa fiti angajata cu contract de munca, nu cu conventie civila.
Pai vedeti acum de ce eu am scris in mesajele anterioare "Casa de asigurari de sanatate" si respectv "Contributia la sanatate" si nu CAS sau CASS!?
Contributia la pensii, conform legislatiei, se plataeste de asociatie, calculata la fondul salarii (incluzand CIM, contractele de mandat si conventiile civile...). Si tot asociatia retine din brut fiecarui beneficiar (salariat, indemnizat, indiferent de forma de contract: CIM, contract de mandat, contract civil...) si vireaza acesti bani la ANAF asa cum a declarat pe 100 sau 112.
Si pensionarilor li se aplica aceste prevederi iar acestia au dreptul sa solicite anual recalculare pensiei marindu-se punctajul...
Dar, oricum un administrator nu poate fi angajat pe baza de conventie civila, asa cum s-a spus mai sus si-aceasta nu este o prevedere noua sau legata de schimbarile legislative amintite din 2010.
Mii de scuze !!!! Da aveti dreptate , v-am bagat in ceata ! In primul mesaj am scris CASS, in loc de contributia de asigurari de sanatate, a fost chiar in ziua cand am primit Decizia de impunere si vedeam negru de suparare . 1-Decizia de impunere se referea la, citez :'' obligatiile de plata catre FNUASS,reprezentand contributia de asigurari de sanatate pentru perioada 21.10.2010 si 23.03,2012''. 2-Decizia imi este adresata personal . In 2010 s-a schimbat Presedintele Comitetului la asociatie, Acesta a solicitat relati la Bo Relatii cu AS. de proprietari din cadrul primariei de sector referitor la contract/conventie civile. A primit raspuns ca se pot incheia conventie civila doar cu persoane fizice autorizate. Administratorii atestati, in conditiile legii, nu sunt persoane fizice autorizate. Urmare raspunsului primit am devenit PFA ,parcurgand toti pasii impusi la Registrul comertului.
3- In perioada oct.2010- mart.2012 am platit impozitul de 16% pe numele meu, urmare completarii Decl,200 .
4-Sunt pensionata la limita de varsta
5-Venitul provine din conventia civila.De fapt asa am intocmit si Declaratia de inregistrare fiscala 020. La lit.C din Decl. am mentionat Conventie civila de prestari servicii nr..., si am anexat-o la Decl.02
In Normele Metodologice din 19.12.2007,la Lege 230/2007, la art.17,pct.5, prevede si conventia civila de prestari servicii. Astept raspunsul Dvs. ca sa stiu daca merg in continuare cu contestatia.
O precizare :Tinand seama de faptul ca presedintele comitetului a preferat conventia civila in loc de cotract de munca, cand am negociat retributia am negociat-o pe suma neta
Va multumesc ! pentru sprijin si colaborare.

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Conventie civila pentru femeie de serviciu cami64 cami64 Buna ziua, In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu ... (vezi toată discuția)