avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Achizitie proprietate imobiliara in executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Achizitie proprietate imobiliara in executare silita

Doresc sa achizitionez un imobil in cadrul unei licitatii organizate de un executor bancar. Ma intereseaza urmatoarele aspecte:
- daca executorul bancar are obligatia ca inainte de licitatie sa solicite certificat fiscal pentru proprietatea respectiva - stiu ca in cazul unei tranzactii normale, lipsa acestuia duce la anularea actului notarial;
- daca, dupa adjudecare, debitorul executat (persoana fizica) nu isi plateste impozitul pe vanzare (acel 2-3%), Cartea funciara imi va permite sa intabulez proprietatea? In cazul unei tranzactii normale, notarul retine si vireaza respectivul impozit.
- a devenit obligatorie existenta certificatului energetic? Executorul bancar trebuie sa il prezinte in licitatie?

Multumesc mult
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
Roxanaci, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxanaci , utilizator 10:28, 10 Ianuarie 2011
rolul fiscal ar trebui sa existe deja la dosarul de executare. executarea silita nu se supune regulilor comune privind vinzarea/cumpararea deoarece sunt chestii diferite.

impozotul respectiv nu este datorat deoarece nu avem vinzare ci executare silita. dvs veti obtine imobilul liber de orice sarcini iar ordonanta de adjudecare va fi titlul dvs de proprietate.

Nici certificatul energetic nu este obligatoriu in cazul licitatiilor. de altfel nu este obligatoriu nici la vinzare, partile pot decide prin contractul de vinzare/cumparare ca renunta la un asemenea certificat.

ma asteptam la o alta intrebare si anume la evacuarea proprietarului actual, debitorul executat. sau aveti norocul ca imobilul sa fie deja parasit?
Multumesc pentru raspuns. Dupa ce ma lamuresc cu aceste aspecte, ma voi decide daca intru sau nu intr-o licitatie. Si atunci ar urma, intr-adevar, problema cu evacuarea. Stiu ca proprietarii actuali nu pot fi evacuati intre 1 Dec - 1 Martie, ceea ce mi se pare ok. Alte informatii nu mai am referitor la evacuare.
se face numai prin instanta, deci veti avea parte de un proces de durata medie (depinde si de ei cit pot trage de timp). Apoi urmeaza executarea silita a evacuarii daca nu pleaca singuri.

aveti nevoie de timp, nervi si bani. ma indoiesc ca veti recupera ceva din cheltuielile facute insa este posibil sa merite acest efort daca obtineti un pret bun la licitatie.
Impozitul ala se plateste. Dar va plati executorul bancar, din pretul obtinut din vanzare, intai opreste cheltuielile de executare, apoi cei 2-3 % si restul vireaza bancii.
Am avut un caz din acesta si asa s-a facut. Cu tot cu instanta - contestatii etc.
S-au virat banii pana la urma.
Nu e nevoie de certificat fiscal, nici de cel energetic.
Revin cu intrebarea referitor la certificatul fiscal. Am rugat o prietena sa verifice Codul fiscal si iata ce mi-a trimis:
Dobandirea, instrainarea si modificarea cladirilor

   Art. 254. - (1) In cazul unei cladiri care a fost dobandita sau construita de o persoana in cursul anului, impozitul pe cladire se datoreaza de catre persoana respectiva cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirea a fost dobandita sau construita.
   (2) In cazul unei cladiri care a fost instrainata, demolata sau distrusa, dupa caz, in cursul anului, impozitul pe cladire inceteaza a se mai datora de persoana respectiva cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirea a fost instrainata, demolata sau distrusa.
   (3) In cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe cladiri se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an in care impozitul se aplica acelei persoane.
   (4) In cazul extinderii, imbunatatirii, distrugerii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, impozitul pe cladire se recalculeaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost finalizata modificarea.
   (5) Orice persoana care dobandeste, construieste sau instraineaza o cladire are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.
    ___________
    Alineatul (5) a fost modificat prin punctul 226. din Legea nr. 343/2006 incepand cu 01.01.2007.

   (6) Orice persoana care extinde, imbunatateste, demoleaza, distruge sau modifica in alt mod o cladire existenta are obligatia sa depuna o declaratie in acest sens la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la data la care s-au produs aceste modificari.
   (7) Instrainarea unei cladiri, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra cladirii respective nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata cladirea sau al celei unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza cladiri cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

    ___________
    Alineatul (7) a fost introdus prin punctul 227. din Legea nr. 343/2006 incepand cu 01.01.2007.
   

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare case noi valentin_vs valentin_vs Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare! Dupa ce perioada de timp se impoziteaza o casa noua? Exista cumva o lege care spune ca o casa noua se ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale vanzare apartament ane mari ane mari Buna ziua, Am urm problema: In cazul in care cumpar un imobil si il vand dupa 15 zile cine il declara la serv de impozite si taxe locale? Eu sau cumparatorul? ... (vezi toată discuția)
Certificat de atestare fiscala lylyan lylyan Buna ziua Am un imobil pe firma si doresc sa il vand. Am inteles ca nu mai trebuie sa prezint la notar certificatul de atestare fiscala de la finante numai ... (vezi toată discuția)