avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata \"voluntara\" a contributiei pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata "voluntara" a contributiei pentru pensie

Am si eu o intrebare referitoare la sotia mea: a lucrat din 1987 pana in 1998 cand, dupa ce ne-am casatorit si trebuind sa ma urmeze cativa ani in strainatate, a cerut desfacerea contractului de munca. Dupa ce ne-am reintors n-a mai lucrat nicaieri, astfel incat are doar contributiile platite in acei 11 ani. Se poate compensa cumva prin plata "din buzunar", in acelasi fel cum se face si in cazul asigurarilor de sanatate?

Multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: paul anghelea , utilizator 09:29, 10 Ianuarie 2011
Ne-ar interesa in plus si cum sa facem de acum incolo pentru plata contributiilor la pensie pentru sotia mea, care nu lucreaza.
Lefea 263/2010 Art. 6
2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat
Aveti cumva idee si cum se face?
Contract cu casa locala de pensii.
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctual de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

Alte discuții în legătură

Completare contributie pensie afd17 afd17 buna seara,va rog sa imi spuneti,daca pentru completarea contributiilor la casa de pensii(-pentru pensie minima),e necesar domiciliul stabil in Romania,sau e ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor ali79 ali79 Buna ziua ! as vrea sa aflu daca o persoana care are 3 ani cu carte de munca in Romania , si un rest de 8 cu ctr. munca in strainatate(specific- incheiat in ... (vezi toată discuția)
Cum poate beneficia de pensia romaneasca o persoana care lucreaza legal in sua? liliana petrisor liliana petrisor Daca o persoana plecata si care lucreaza in SUA s-ar intoarce in Romania, cum ar putea face ca, atunci cand va veni vremea, sa primeasca pensie in tara (din ... (vezi toată discuția)