avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare alocatie nou nascut
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare alocatie nou nascut

Buna seara.
Stiti cumva care este legea care reglementeaza acordarea alocatiei lunare pentru copiii pana la 2 ani?Am nascut in 10 octombrie, in 22 am depus dosarul la primarie, dar inca nu am primit nici o decizie, nici banii, ba mai mult ,am aflat ca pentru luna in care s-a nascut ,copilul nu primeste alocatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 20 Ianuarie 2017
Alocatia pentru copiii nou-nascuti este o prestatie sociala care se acorda la cerere in conformitate cu art.25 din Legea 416/2001 privind venitul minim garantat si cu art.44 din Hotararea Guvernului Romaniei nr.1099 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii.
Dar acest articol a fost abrogat de art. 15 lit. (j) din legea 118/2010.
Adica nu mai se acorda alocatia.
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Despre ce vorbim noi aici? Legea 111/2010, la art. 5, prevede faptul ca alocatia de stat pentru copiii nou nascuti in varsta de pana la 2 ani este de 200 RON pe luna! Legea 416/2001 prevedea acordarea unei indemnizatii de nastere, in cuantum unic de 234 RON (ultima data) si a fost, intr-adevar, abrogata.
Kyandra a scris:

Despre ce vorbim noi aici? Legea 111/2010, la art. 5, prevede faptul ca alocatia de stat pentru copiii nou nascuti in varsta de pana la 2 ani este de 200 RON pe luna!

Aici vorbim despre legi pe care multi useri nu le intelegeti, dar mai si derutati lumea.
Legea 111/2010 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2010 privind reglementarea de masuri fiscale pentru unele livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de Compania Nationala "Romtehnica" - S.A. catre Ministerul Apararii Nationale in anul 2010 nu are nici o legatura cu tema discutiei.
Singura lege care prevedea alocatia de stat pentru copiii nou nascuti in varsta de pana la 2 ani a fost Legea 416/2001 privind venitul minim garantat la art. 25, si HG 1099 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii.
Dar acest articol a fost abrogat de art. 15 lit. (j) din legea 118/2010.
Art. 15. — (1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se abroga:
...
j) art. 25 si 26 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ce nu va este clar?
Adicatelea, romaneste , va rog:
Alocatia lunara de 200 ron pentru copii de pana la 2 ani NU SE MAI ACORDA?:O:O
Cred ca nu am fost prea explicit.
Nu se mai acorda alocatia in baza legii 416/2001 republicata, care acorda o alocatie o singura data la nastere.

Art. 25
(1) Mamele au dreptul la o alocatie pentru fiecare dintre primii 4 copii nascuti vii, in cuantum de 230 lei.
(2) Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru copiii nou-nascuti se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.
(3) Alocatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut viu, in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului.
Acest articol a fost abrogat de art. 15 lit. (j) din legea 118/2010.

Alocatia de stat acordata lunar timp de 2 respectiv 3 ani, in baza legii 61/1993 republicata, in cuantum de 200 lei, in conformitate cu OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor ,se acorda in continuare alaturi de indemnizatia de cresterea copilului, in functie de pachetul pentru care ati optat.

Alte discuții în legătură

Alocatia pentru nou nascut si trusou evel evel Buna ziua. Acum trei ani dupa nastere se dadea de la primarie alocatia pt nou nascut si contravaloare trusou. Ma puteti ajuta sa imi spuneti daca inca se mai ... (vezi toată discuția)
Ajutor de la stat vaidateodor vaidateodor buna.sotia urmeaza sa nasca in cateva zile si nici unu din noi nu am lucrat legal in ultimii doi ani. primim ceva ajutor pentru nastere sau ceva suport ... (vezi toată discuția)
Prima pentru prima sau a doua nastere LacrimioaraLacri LacrimioaraLacri Buna ziua! Am tot auzit de prime care se primesc din partea primariilor la nasterea primului sau celui de-al doilea copil. Eu am nascut in iulie 2012, aprilie ... (vezi toată discuția)